Richel

Onbewoonde eilanden in de Waddenzee

Richel is een zandplaat ten zuidwesten van het Waddeneiland Vlieland. Bij hoogwater is de zandplaat zo’n 30 hectare groot. De grijze zeehonden op de Richel kun je meestal vanaf de boot naar Vlieland goed zien. De zandplaat neemt langzaam in hoogte toe en er is sprake van enige duinvorming. Vanaf de wadwachterspost worden vogel- en zeehondentellingen uitgevoerd.

Zeehonden

Voor de grijze zeehond is Richel de meest belangrijke plek in de Waddenzee. Op bepaalde dagen rusten op de noordkant van de zandplaat zo’n 900 zeehonden. En in de winter baart zo’n 80 tot 90 procent van grijze zeehonden hun pups op Richel.

Duintjes

Richel is grotendeels een onbegroeide zandplaat. Voor 2009 overspoelde het hele gebied bij hoogwater. In 2009 zijn voor het eerst duinen ontstaan. Op deze duintjes groeit biestarwegras en zandraket.  Dit zijn pionierplanten: de eerste planten die op zo’n kale zandvlakte groeien. Zeeraket en biestarwegras kunnen zich daar prima staande houden. Deze planten bevinden zich aan de noordoostkant van de zandplaat. Richel zit in de eerste fase van het ontstaan van een eiland, maar door de continue afslag van duinen en van de zandplaat zelf kan dit nog lang duren.

 

Wadwachters

De Richel wordt van april en september bevolkt door wadwachters. Dit zijn vrijwilligers die voorlichting geven over Richel en het belang ervan voor de vogels en hoe je er van kunt genieten. Als je droogvalt bij de Richel, kom je ze misschien wel tegen.

Laura Zwanenveld was in de zomer van 2011 en 2012 twee keer een week helemaal in haar eentje als vrijwilliger op De Richel. Tijdens haar verblijf op het onbewoonde eiland maakte ze verschillende timelapse filmpjes. Hieronder is een compilatie van die opnames te zien.