Kijk eens even, waddenleven

November: strandleeuwerik

Van alle trekvogels die het waddengebied bezoeken tijdens hun reis onderweg naar Afrika óf van de soorten die hier de herfst/winter doorbrengen, is de strandleeuwerik wat mij betreft echt een van de meest fraaie soorten die je in deze periode tegen kunt komen.

Hun kenmerkende, heldere roepje tijdens een windstille zonnige novemberdag is al prachtig, maar wanneer je ze ook nog duidelijk in beeld krijgt en het mooie gele kopje met de twee zwarte veertjes, die als hoorntjes omhoog steken, kan de dag niet meer stuk. Deze hoorntjes hebben de vogel ook de Engelse naam “horned lark” opgeleverd.

Paspoort van de strandleeuwerik

De strandleeuwerik is een soort die broedt in Noord-Europa, boven de boomgrens in berggebieden in Scandinavië, en verder naar het oosten in Rusland tot aan Siberië. Ook broeden ze op steppes en toendra’s.

Wereldwijd komen er zo’n 42 ondersoorten voor, in zowel Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Noord-Afrika. De vogels leven van zaden en insecten die ze in de herfst- en winterperiode in Nederland eigenlijk hoofdzakelijk langs de kust bij elkaar scharrelen. De vogels zijn te herkennen aan hun zwarte kap (met in deze tijd nog regelmatig de kenmerkende opstekende veertjes die doen denken aan hoorntjes) en hun gele masker met daaronder weer een zwarte band en een gele keel met zwarte borstband.

Wanneer & waar te zien

De strandleeuwerik heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het feit dat de vogel hier eigenlijk exclusief langs de kust wordt waargenomen. Hierbij kun je denken aan strand, kwelders, akkers langs de kust en in de open duinen. Ze arriveren in Nederland vanaf eind oktober en vertrekken vaak rond januari tot uiterlijk begin maart weer richting hun broedgebieden in het hoge noorden of verre oosten.

Geschikte locaties om deze prachtige vogels te kunnen bekijken zijn de Slufter op Texel, de Noordzeestranden van de Waddeneilanden en de buitendijkse kweldergebieden langs de Friese en Groningse kust. Ze foerageren daar veelal op de drogere gedeeltes, op zoek naar zaden of langs de vloedlijn tussen de aangespoelde vegetatie.

Over het algemeen zijn ze vooral in groepsverband te zien en staan ze bekend als een notoir schuwe vogelsoort. Rustig zittend aan de rand van een kwelder of op een afstandje van de vogels op het Noordzeestrand krijg je soms toch de kans om de vogels mooi te kunnen observeren tijdens het foerageren en met een beetje geluk komen de vogels langzamerhand steeds dichterbij, zodat het geduld eventueel beloond wordt met een prachtige foto van deze kleurrijke wintergast.

 

Geniet 12 maanden lang van de foto’s van Marcel van Kammen!

‘Je moet het gedrag van dieren kennen om ze te kunnen fotograferen.’ Dat is het motto van natuurfotograaf Marcel van Kammen. Geniet twaalf maanden lang op groot formaat van de mooiste beelden van vogels en andere waddendieren met de WADDENkalender 2023. Marcel van Kammen wordt op dit moment gezien als de beste natuurfotograaf van het land. Hij won de prestigieuze Groene Camera 2022 en maakte dé natuurfoto van het jaar die is opgenomen in deze kalender. Steun de bescherming van Waddenzee Werelderfgoed.