Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Verschil maken Klimaat Tegengaan klimaatverandering
Het waddengebied is dynamisch. Een uniek gebied dat geen moment hetzelfde is. Hoe erg is het dan dat het gebied verandert onder invloed van klimaatverandering? Verandering hoort erbij, toch? Op zich klopt dat. Maar de snelheid waarmee het klimaat nu verandert is niet meer bij te benen voor de natuur.
Twee keer per dag vallen grote delen van de Waddenzee droog. De droogvallende wadplaten zijn van wezenlijk belang voor onder andere miljoenen vogels. Ze gebruiken de drooggevallen bodem om uit te rusten of voedsel te vinden. Als de zeespiegel verder stijgt vallen de wadplaten niet meer droog.
De watertemperatuur is de afgelopen 25 jaar toegenomen. Dat geeft bepaalde soorten en planten de mogelijkheid om zich ten koste van anderen te ontwikkelen. Andere soorten zijn juist niet snel genoeg om zich aan te passen. Hierdoor ontstaat een verstoring in de balans in in het ecologisch systeem.
Er valt veel meer neerslag. Dit zorgt voor meer zoet water in de Waddenzee. Daardoor daalt het zoutgehalte van het water, en dat heeft invloed op de ecologie van de Waddenzee. Meer storm zorgt ervoor dat kwelders vaker overstromen en meer droogte en extreme hitte leiden tot krimp van kwelders.
Het waddengebied is een cruciale schakel op een belangrijke vogeltrekroute: de Oost-Atlantische trekroute. Miljoenen vogels...
Wie vroeger rondliep in het huidige grensgebied tussen de provincies Groningen en Friesland, zag een...
Menselijke activiteiten maken de Waddenzee troebeler. Onder andere baggerwerkzaamheden zorgen voor opwervelend slib, en daarmee...
Op de Waddenzee wordt vooral op garnalen, mosselen en kokkels gevist. In balans met de...