7. Werelderfgoed in rust kunnen beleven

10 grootste zorgen

Het Waddengebied werd uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege de natuurlijke kracht en dynamiek, het unieke en gevarieerde gebied dat het beslaat en ook omdat het gebied relatief jong en oorspronkelijk is. Meer uitleg over deze waarden vind je hier.

In het waddengebied vind je de donkerste en stilste plekjes van Nederland. Niet voor niets zijn de Boschplaat op Terschelling en het Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park. Voor de natuur, maar ook voor mensen is het belangrijk dit soort plekken uit te breiden. Naast duisternis is stilte een belangrijke waarde, die constant onder druk staat. Snelvaarders, luchtvaart, militaire activiteiten, ze zorgen allemaal voor geluidsoverlast en verstoring voor natuur en mens. Bij nieuwe activiteiten, bouwwerken en de  (uitbreiding van) toerisme moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met deze natuurwaarden. Dat is goed voor de natuur, maar ook voor de mens die de Werelderfgoedwaarden in het gebied wil beleven.

Werelderfgoed moet beter: maak het waddengebied niet tot pretpark, maar houd rekening met de unieke waarden van het gebied.

 

Wat doet de Waddenvereniging?

Maak het verschil!

De zorgen die wij hier delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren.

Steun ons. Alvast bedankt.

Ja, ik doneer   Ja, ik word lid

8. Vertroebeling