6. Klimaatverandering

10 grootste zorgen

Warme winters en hetere zomers, afgewisseld door onstuimige buien met grote hoeveelheden neerslag. De gevolgen van klimaatverandering zijn ook voor het waddengebied merkbaar. Niet alleen de zeespiegel stijgt. Ook is al vastgesteld dat de watertemperatuur gemiddeld met twee graden is gestegen. Hierdoor trekken garnalen eerder de Waddenzee in, net op tijd om de vrij zwemmende larven en schelpdieren op te vreten. Met minder mossel- en kokkelbroed als gevolg. Door stormen en hevige regenval kunnen nesten van op de grond broedende vogels wegspoelen. Tegelijkertijd vestigen zich nieuwe soorten in het waddengebied. Het is niet erg als éen enkele soort verdwijnt, maar de veranderingen gaan nu zo snel dat ze op een ‘natuurlijke’ manier niet meer bij te benen zijn voor meerdere soorten. Dat heeft impact op een heel systeem.

Werelderfgoed moet beter: maak het waddengebied klaar voor klimaatverandering. Bijvoorbeeld door de zee meer ruimte te geven. Beperk ondertussen de opwarming van de aarde zoveel mogelijk nu het nog kan.

Wat doet de Waddenvereniging?

 

Maak het verschil!

De zorgen die wij hier delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren.

Steun ons. Alvast bedankt.

Ja, ik doneer   Ja, ik word lid

7. Werelderfgoedwaarden