4. Arme onderwaternatuur

10 grootste zorgen

Het gaat niet goed met de onderwaternatuur van de Waddenzee. Heel veel vissoorten zijn verdwenen of sterk in aantal afgenomen. Het totale gewicht aan vis is de afgelopen decennia met 90 procent verminderd. Het onderwaterleven wordt nu gedomineerd door garnalen krabben en zeesterren. Zonder vissen missen we een belangrijke bouwsteen in het voedselweb. Vogels, zeehonden en grote roofvissen zijn van de vissen afhankelijk. Veel vissen in verschillende soorten, maten en leeftijden zorgen voor een robuuste Waddenzee die tegen een stootje kan.

Werelderfgoed moet beter: maak de onderwaternatuur van de Waddenzee net zo belangrijk als de natuur boven water. Zoals vogels een ‘flyway’ hebben, hebben vissen een ‘swimway’. Meer kennis en maatregelen om vis te helpen zijn nodig. Daar profiteert het hele ecosysteem van.

 

Wat doet de Waddenvereniging?

Maak het verschil!

De zorgen die wij hier delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren.

Steun ons. Alvast bedankt.

Ja, ik doneer    Ja, ik word lid

5. Ingesnoerde Wadden