Innovatieve Solar Windbreaker gepresenteerd op de Wadden

Bij de start van het excursieseizoen op Texel is de Solar Windbreaker gepresenteerd. De innovatieve jas wordt getest door de wadgidsen van de Waddenvereniging. Zij geven gedurende het zomerseizoen excursies op Texel en Terschelling, en zijn daarom bij uitstek geschikt om de Solar Windbreaker te testen.

In samenwerking met de Waddenvereniging en kledingfabrikant Blueloop ontwikkelde kledingontwerpster Pauline van Dongen een wind- en waterdichte jas met een energie-opwekkend zonnepaneel. Van Dongen: “Ik wil graag de mode-industrie verduurzamen. Doordat ik werk met technologie en duurzame materialen, probeer ik kleding meer waarde en betekenis te geven. Je gaat kleding dan niet meer als simpele wegwerpartikelen zien, maar het wordt onderdeel van je leven.” De Solar Windbreaker voldoet hiermee aan de wens van de Waddenvereniging om duurzame ontwikkelingen in het waddengebied aan te jagen. 

Een eerder prototype, de Solar Parka, werd met behulp van de wadgidsen verbeterd en doorontwikkeld tot de Windbreaker. Danny Keijser, wadgids op Texel, heeft de parka vorig jaar gedragen en feedback gegeven. Hij is erg enthousiast over de vernieuwde windbreaker: “De punten die we aandroegen ter verbetering zijn toegepast, de jas is een stuk praktischer geworden, minder lang en groot, en erg mooi met die geïntegreerde zonnepanelen.”

De Solar Windbreaker biedt bescherming onder de extreme weersomstandigheden op het wad. De jas is voorzien van een waterafstotende coating. “Toch voelt de windbreaker een stuk soepeler aan”, merkt Keijser op. “Niet te warm, perfect voor onze excursies op het wad.” Het materiaal voor de jas komt deels van oude spijkerbroeken die Blueloop recyclet. Dit materiaal is eveneens verwerkt in de BlueCamp stormtenten die eerder dit jaar tijdens Oerol werden gepresenteerd. De mini power bank die is verwerkt in de voering van de jas, laad in een mum van tijd draagbare apparaten op – van smartphone tot camera en GPS navigatie. “Daar hoeft de zon niet voor te schijnen. De solar panelen werken ook bij minder mooi weer”, weet Keijser. 

De Waddenvereniging staat al meer dan 50 jaar voor de bescherming en het behoud van het waddengebied. Naast het bewaken van de unieke waarden van het gebied, steunt de vereniging ook initiatieven die een verrijking betekenen.