Ceremoniële eerste slag Wadden Vijfje

Waddenzee heeft eigen herdenkingsmunt

Harlingen, 10 juni 2016 – Vandaag is de ceremoniële Eerste Slag verricht van de herdenkingsmunt het Wadden Vijfje. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, deed dit in het Muntgebouw bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

De vijf-euromunt is een eerbetoon aan het waddengebied. Berkhuysen: ‘Deze munt is voor mij veel meer waard dan vijf euro. Het Wadden Vijfje is een erkenning van de onschatbare waarde van de Waddenzee. Het is een ode aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.’
Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in de serie Nederlands Werelderfgoed. In 2009 werd de Waddenzee toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Eerder verschenen munten van de Amsterdamse Grachtengordel, het Rietveld Schröderhuis, de Kinderdijkse Molens en van de Van Nellefabriek.

In het ontwerp van het Wadden Vijfje door Kianoosh Motallebi komen de elementen die karakteristiek zijn voor de Waddenzee terug, zoals alle eilanden en natuurlijke kenmerken van dit unieke gebied.

Het Wadden Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere munten voor verzamelaars: een zilveren editie (42,95 euro) en een gouden variant ( 359,95 euro).