Succesvolle eerste editie van de Dubbele Afsluitduik

De bekende boswachter en tv-persoonlijkheid Arjan Postma gaf vandaag om 12.00 uur het startschot voor de allereerste Dubbele Afsluitduik, een Nieuwjaarsduik aan beide kanten van de Afsluitdijk. Drie teams namen het onder unieke omstandigheden – zon en windstil –  tegen elkaar op tijdens de estafetteduik. Hierbij ging het erom zo snel mogelijk in zout en zoet water te duiken. Jerry Lust uit Oostende wist in zijn eentje het parcours als snelste af te leggen. Meer dan veertig mensen deden mee aan de recreatieve duik. Ook hierbij kozen bijna alle deelnemers ervoor om zowel in het IJsselmeer als de Waddenzee te springen.

 

Het was voor het eerste dat er een Nieuwjaarsduik op de Afsluitdijk werd georganiseerd. Met de Dubbele Afsluitduik, wilde de Waddenvereniging aandacht vragen voor de Vismigratierivier. Een unieke vispassage dwars door de Afsluitdijk die er in de nabije toekomst voor gaat zorgen dat trekvissen weer vrolijk en vrij heen en weer kunnen zwemmen tussen zoet en zout water. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging en zelf een van de duikers: ‘Tijdens deze Nieuwjaarsduik stond de Vismigratierivier letterlijk even in het zonnetje. Het enthousiasme waarmee gedoken is en de aandacht van alle mensen die kwamen kijken is wat dit wereldwijd unieke project verdient.’ Het aantal deelnemers was dit jaar nog bescheiden, maar Arjan Berkhuysen meldt nu al dat de duik sowieso volgend jaar weer wordt georganiseerd: ‘dan gaan we met het dubbele aantal deelnemers en hetzelfde enthousiasme weer voor de Dubbele Afsluitduik’.

 

Met het geven van het startschot voor het evenement werd ook de start van Arjan Postma in zijn nieuwe rol als Nationale Viswachter gemarkeerd. De initiatiefnemers van de Vismigratierivier hebben hem deze titel gegeven vanwege zijn betrokkenheid bij deze wereldwijd unieke vispassage. Als Nationale Viswachter gaat Arjan Postma mensen informeren over en inspireren voor het onderwaterleven en in het bijzonder vismigratie. Postma is bekend van zijn bijdrages aan De Wereld Draait door en RTL Late Night. Arjan Postma: ‘Tijdens de Afsluitduik vandaag hebben we eventjes de schoonheid van het wad kunnen beleven. Straks kunnen we die schoonheid permanent beleven met de komst van de Vismigratierivier. Dit wordt dan de plek waar iedereen naar toe wil op de Afsluitdijk.’

 

Arjan Postma is al jaren gefascineerd door de onderwaterwereld. De Vismigratierivier vindt hij ‘het spannendste natuurproject in Nederland’. De Vismigratierivier is een wereldwijd unieke vispassage die werkt op het ritme van eb en vloed. Zout en zout vermengen zich geleidelijk in een kilometerslange rivier dwars door de Afsluitdijk. De slingerende vorm zorgt ervoor dat zowel sterke als zwakke zwemmers heen en weer kunnen zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Arjan Postma: ‘Op de grens van zoet en zout ontstaat straks een heel nieuw natuurgebied waar je de dynamiek van het systeem van heel dichtbij kunt bekijken. Er is zoveel biomassa en beweging, daar gaat een heleboel leven in zitten. Van de kleinste visjes, zoals spiering en stekelbaars, als de allergrootste zoals steur en houting, maar ook andere dieren profiteren mee. Zeehonden, zeearenden en sterns ga je er allemaal zien.’

 

De initiatiefnemers van de Vismigratierivier zijn de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart en Vereniging Vaste Vistuigen Noord. Het project heeft de steun van gemeenten, provincies en het rijk en is ondergebracht bij het regionale samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk. Hierin werken provincies Noord-Holland en Fryslân, de gemeenten Súdwest-Fryslân, Harlingen en Hollands Kroon samen. De uitvoering wordt gefaciliteerd door het Programma naar een Rijke Waddenzee.