Je eigen zonne-energie opwekken met innovatieve Solar Parka

50-jarige Waddenvereniging stimuleert innovatie duurzame energie 

Je smartphone opladen via solar technologie in je kleding. Modeontwerpster Pauline van 

Dongen ontwikkelde in samenwerking met de Waddenvereniging en Blue LOOP Originals de Solar Parka. Met het zonnepaneel aan de jas kan binnen twee uur voldoende zonne-energie worden opgewekt voor een volle iPhone of Android batterij. Tijdens het festival Into The Great Wide Open op Vlieland worden de eerste vier prototypes ingezet tijdens de excursies van de Waddenvereniging. Na het festival worden drie van de vier prototypes geveild via www.waddenvereniging.nl/veiling. De opbrengst wordt besteed aan de bescherming van het Werelderfgoed Waddenzee en de doorontwikkeling van de Solarkleding. 

 

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van Nederlanders. Tegelijkertijd zijn we ook steeds meer onderweg. Stroom is dan niet altijd voorhanden. Modeontwerpster Pauline van Dongen is al langere tijd bezig om zonnecellen in de textiel van haar kleding te verwerken. De technologie rondom zonnecellen ontwikkelt zich razendsnel. ‘Zonnecellen zijn geen grote tabletten meer, maar worden verwerkt in dunne folies. Dit geeft nieuwe mogelijkheden voor de mode-industrie,’ aldus Van Dongen.
 

Met de draagbare Solarkleding van Pauline van Dongen wordt een heel nieuwe draai gegeven aan het gebruik van zonnecellen. ‘Met de Solar Parka ben je volledig zelfvoorzienend. Het is bovendien een uiterst modieuze manier om je eigen energie op te wekken’, aldus Ruth ter Voort van de Waddenvereniging. De Waddenvereniging staat al 50 jaar voor de bescherming en het behoud van het waddengebied. De overgang van fossiele energie naar 100% hernieuwbare energie en energiebesparing ziet de vereniging als een essentiële stap om de Wadden te behouden. Met de Solar Parka levert de Waddenvereniging in haar jubileumjaar een concrete bijdrage aan deze kansrijke innovatie op het gebied van duurzame energie. 

Niet alleen het zonnepaneel is duurzaam. De jas is gemaakt van nieuwe garens op basis van oude afgedragen kleding. Blue LOOP Originals heeft na jaren van onderzoek sterke en hoogwaardige garens weten te ontwikkelen van gerecycled denim. Het katoen uit deze oude spijkerbroeken wordt het Blue LOOP DNA genoemd. Blue LOOP Originals is al langere tijd partner van de Waddenvereniging. Samen ontwikkelden ze een originele Jubileum Vissertrui, ‘Wijs met de Waddenzee’ T-shirt en hoodies voor medewerkers en wadgidsen. ‘Blue Loop Originals gelooft in het verschil maken. Vandaar dat elk kledingstuk Blue Loop Originals DNA zit. Deze combinatie met solar technologie is duurzaamheid in het kwadraat’, aldus Ron van de Wiel.

De Solar Parka is op dit moment nog niet geschikt voor de consumentenmarkt. Door de ontwikkeling van de vier prototypes is veel kennis opgedaan over draagbare zonnecellen. Deze kennis wordt de komende tijd ingezet voor het ontwerpen van de volgende generatie solarkleding. Tijdens het festival Into The Great Wide Open start de veiling van de drie prototypes aan de hoogste bieder.