Werelderfgoedweekend kick-off Werelderfgoedweken

Op 13 en 14 juni aanstaande is het Nationaal Werelderfgoedweekend 2015. De tien Nederlandse Werelderfgoederen openen dan hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. De Waddenvereniging gaat tijdens het weekend van start met de Werelderfgoedweken. Tot en met september biedt de natuurvereniging in samenwerking met lokale ondernemers een reeks bijzondere en vaak eenmalige excursies aan, waarbij je het Werelderfgoed Waddenzee bekijkt vanuit een compleet nieuw perspectief. Er is een hele wereld te ontdekken!

 

De Waddenvereniging bestaat 50 jaar. Al een halve eeuw zet de vereniging zich met steun van duizenden waddenliefhebbers in voor het behoud van deze laatste plek in Nederland waar je zoveel rust, ruimte en natuur kunt ervaren. Onmisbaar voor de miljoenen vogels die er elk jaar neerstrijken, maar ook voor mensen. Hoogtepunt in het werk van de Waddenvereniging is de benoeming door Unesco van de Waddenzee als Werelderfgoed in 2009. De Waddenzee is het enige natuurgebied in Nederland dat deze bijzondere status draagt. Wat de Wadden zo bijzonder maken, ervaar je het beste tijdens een bezoek aan het gebied. Daarom organiseert de Waddenvereniging sinds enkele jaren de Werelderfgoedweken.

 

Bezoek visfuik
Tijdens het Werelderfgoedweekend biedt Jaap Vegter van de Stichting Geïntegreerde Visserij de unieke kans om een kijkje te nemen bij een traditioneel visfuik om te laten zien wat er onder water op het wad leeft. Op zaterdag wandelen we samen met Jaap en de Werelderfgoedgids van de Waddenvereniging over het wad in waadpakken naar de fuik toe. Onderweg staan ze aan de hand van planten en dieren die we tegenkomen regelmatig stil bij wat het waddengebied zo bijzonder maakt. Zondag fietsen we langs de dijk en is het een kleiner stukje over het wad om een kijkje te kunnen nemen bij de fuik. Waadpakken worden geregeld, een fiets moet je zelf meenemen of kun je huren tegen een meerprijs van € 6,50. Na afloop kunnen de deelnemers in de Visserijloods in de haven van Lauwersoog op nog een andere manier het wad ervaren. Namelijk via de prachtige kunstwerken van schilder Leen Kaldenberg en steendrukker Juco Wester. Inschrijven voor de excursies kan op de site www.werelderfgoedweken.nl of via de agenda op de website van de Waddenvereniging.

Zaterdag 13 juni
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Vertrekpunt: Visserijloods, Haven 6, 9976 VN  Lauwersoog
Kosten: € 12,50 niet-leden, € 10,00 leden
Route: Wadlooptocht in waadpak naar Bantswal, langs de geul en naar de fuik.
Bijzonderheden:  Deze tocht is niet geschikt voor kinderen

 

Zondag 14 juni
Tijd: 12.30 – 14.30 uur
Vertrekpunt:  Visserijloods, Haven 6, 9976 VN  Lauwersoog
Kosten: € 12,50 niet-leden, € 10,00 leden, € 7,50 kinderen.
(Prijzen zijn exclusief fietshuur a € 6,50)
Route: Fietstocht langs de dijk, Bantswal naar Peazumer Lanen

 

Licht en duister
Dit jaar is er tijdens de Werelderfgoedweken extra aandacht voor licht en duisternis. Leer navigeren op de sterren of overnacht op een klassiek zeilschip tijdens de Midzomernacht. Met de Vrije Wadlopers maken we midden in de nacht wandelend de oversteek naar Ameland. Alle Werelderfgoedexcursies worden begeleid door goed opgeleide gidsen. Alle excursies zijn nu al te boeken op www.werelderfgoedweken.nl of via de agenda op de website van de Waddenvereniging. (Nieuwe) leden profiteren van een aantrekkelijke ledenprijs.

 

Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen: Schokland, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Woudagemaal in Lemmer,  Willemstad Curaçao, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Grachtengordel van Amsterdam, de Van Nelle fabriek in Rotterdam en de Waddenzee. Allemaal worden ze gezien als uniek in de wereld, waarvan het van groot belang is om het te behouden.  De Waddenzee is het enige natuurlijke werelderfgoed in Nederland. Een kroon op het werk van de Waddenvereniging, die vijftig jaar geleden werd opgericht als protest tegen de vergaande plannen grote delen van de Waddenzee in te polderen. Lees meer over wat het waddengebied zo bijzonder maakt dat het Werelderfgoed is geworden op onze website: https://waddenvereniging.nl/onswerk/werelderfgoed/achtergrond. Het complete programma van de activiteiten rondom de Waddenzee in het kader van het Werelderfgoedweekend is te vinden op www.waddenzee-werelderfgoed.nl