Veel steun voor zangactie Terschellingers tegen gaswinning

Morgenochtend om 7.30 uur vertrekt een groep Terschellingers en Waddenliefhebbers per boot en bus richting Den Haag. Op het Plein voor de Tweede Kamer zullen zij een speciaal protestlied tegen gaswinning op Terschelling ten gehore brengen. De spontane actie heeft inmiddels enorme steun gekregen. Tientallen mensen komen naar Den Haag om samen met de Terschellingers het speciale actielied te gaan zingen. In Harlingen, bij het overstappen van de boot op de bus, zal de Friese Gedeputeerde Michiel Schrier, ook namens Gedeputeerde Staten van Groningen de groep eilanders een hart onder de riem steken.

 

‘Lekker laten zitten (die paar kuub gas)’
De boodschap van de bezorgde Terschellingers en Waddenliefhebbers aan de politici is helder: geen nieuwe boringen naar delfstoffen op of rond de Waddeneilanden. Om die boodschap kracht bij te zetten, zullen ze om 11.30 uur massaal het protestlied ‘Lekker Laten zitten (die paar kuub gas)’ zingen. Vlak daarna start in de Tweede Kamer een debat met Minister Kamp over de omstreden gaswinningsplannen van het bedrijf Tulip Oil op Terschelling.

 

Brandbrief
Vorige week al schreven acht natuur- en milieu organisaties een brandbrief aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer. In de brief steunen zij de actie van de Terschellingers. Zij roepen politici op om er voor te zorgen dat er een moratorium komt op alle nieuwe mijnbouwactiviteiten rond de Waddenzee.

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “De steun van iedereen aan deze actie is hartverwarmend. Ik hoop dat Kamerleden dit als aanmoediging zien om het waddengebied te behouden zoals het hoort te zijn. Een internationaal erkend gebied waar rust,  ruimte en natuur beschermd blijven. Industriële mijnbouw past daar gewoon niet bij.”

 

Annet van Essen, voorzitter van gasTvrij Terschelling: “Dit is de eerste keer dat Terschellingers als groep naar Den Haag komen om te protesteren. Heel veel Nederlanders vinden met ons dat je de kwetsbare Terschellinger natuur niet mag verkwanselen. Dat blijkt wel uit de 25.000 handtekeningen die we in korte tijd hebben opgehaald. Gasindustrie op en rond ons eiland betekent per definitie vervuiling van natuur en milieu, en het leidt tot onveiligheid voor de bewoners en onze tienduizenden gasten. En dat voor z’n heel klein gasveld? Dat moest maar niet”

 

Ike Teuling, energiewoordvoerder bij Milieudefensie: “De risico’s van gasboringen zijn groot: grondwatervervuiling door fracking, aardbevingen, bodemdaling en industriële infrastructuur en dat bij een werelderfgoedgebied. Bovendien is dit gasveld nog eens extra schadelijk voor het klimaat omdat het 15% pure CO2 bevat. Het aardgasbeleid van dit kabinet is duidelijk failliet. De steun uit alle hoeken voor deze actie toont wat ons betreft aan dat het Nederlandse beleid radicaal anders moet. Meer energiebesparing, meer isolatie en meer duurzame energie”.

 

Tijdens het Kamerdebat moet duidelijk worden of minister Kamp gehoor geeft aan de oproep om gasboringen op Terschelling en de rest van het waddengebied voorlopig ‘on hold’ te zetten.