Spongebob op het strand van Terschelling

[PIC4217]De schoonheid van de schitterende Waddenwildernis ervaren en tegelijkertijd een concrete bijdrage leveren aan het behoud daarvan. Daarvoor waren dit weekend 150 vrijwilligers van de Waddenvereniging bijeen op Terschelling. Wildernisfilmer Ruben Smit gaf een voorproefje van zijn nieuwe natuurfilm over de Wadden, waarna op zaterdag met extra inzet is gewerkt om de schitterende natuur een handje te helpen. In totaal is er zo’n 18 kuub afval van het strand gehaald.

 

Het meest verzamelde afval op het strand van Terschelling bestond uit grotere tot kleine touwtjes van visnetten. Suzie Greenen uit Nijmegen deed dit jaar voor het eerst mee aan het WaddenWerkWeekend en verbaasde zich daarover: ‘Hoe kan het dat er soms complete visnetten in zee terechtkomen?’ Naast de gebruikelijke afbreekbare latexballonnen, waarbij het kunststof lintje vooral een probleem vormt voor het zeeleven, vonden de strandruimers dit jaar ook een groot aantal folieballonnen. Deze ‘partyballonnen’, verkocht in de meest uiteenlopende vormen en kleuren, worden gemaakt van kunststof en een laagje folie en zijn dus niet afbreekbaar. Bijzonder waren de kleine scheepsschroef, een complete deur van een vriezer en medicijnen (waaronder een adrenaline-ampul) die gevonden werden.

 

Twee natuurfilms over de Wadden
Natuurfilmer Ruben Smit gaf de deelnemers van het WaddenWerkWeekend een uniek voorproefje van de nieuwe documentaires waar hij aan werkt. In navolging van het zeer succesvolle De Nieuwe Wildernis, werkt hij nu aan een film over de laatste echte wildernis van Nederland, de Waddenzee. ‘Hier gaat nog wel jaren werk in zitten’, waarschuwde Smit. Eerder komt er wel een andere Waddenfilm uit van Ruben Smit. Dit is een documentaire op basis van een, uit het archief van de Waddenvereniging, opgedoken script van de beroemde regisseur Bert Haanstra.

 

Behoud natuurlijke rijkdom
Het WaddenWerkWeekend is een initiatief van een groep jonge vrijwilligers binnen de Waddenvereniging. Verbijsterd over de enorme hoeveelheden zwerfafval die ze tijdens hun bezoeken aan het wad tegenkwamen, besloten ze hier zeven jaar geleden concreet actie op te ondernemen. Inmiddels is het weekend uitgegroeid tot een hoog gewaardeerd evenement, waarbij jaarlijks in het laatste weekend van september tussen de 100 en 200 deelnemers bijeenkomen om hun steentje bij te dragen een het behoud van de natuurlijke rijkdom van het waddengebied.