Waddenvereniging brengt Jubileum Visserstui op de markt naar oud Harlings breipatroon

[PIC4188]Vanaf deze week is de originele Jubileum Visserstrui exclusief verkrijgbaar in de waddenwebshop.nl, de online winkel van de Waddenvereniging. De Jubileum Visserstrui is een samenwerking tussen Stella Ruhe, Blue Loop Originals en de Waddenvereniging ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de natuurorganisatie in 2015. De opbrengst van de trui gaat naar de Vismigratierivier, een baanbrekende doorgang voor trekvissen door de Afsluitdijk. Tot 1950 droegen alle vissers langs de Nederlandse kust wollen truien tijdens hun werk. Aan het patroon van de trui die ze droegen, was precies te zien uit welk vissersdorp ze afkomstig waren. Ieder dorp had zijn eigen specifieke motieven, die door de verschillende generaties breiende vrouwen werden doorgegeven. Stella Ruhe doet al langere tijd onderzoek naar de verschillende patronen en verhalen achter de Nederlandse visserstruien en haalt hiermee dit prachtige culturele erfgoed uit de vergetelheid.

 

Origineel model, nieuwe garens

Het model van de Jubileum Visserstrui is gebaseerd op een oude foto die na het nodige speurwerk onlangs in het fotoarchief van het Hannemahuis is teruggevonden. De nieuwe truien worden machinaal gebreid. Bijzonder is de samenstelling van de garens. Blue Loop Originals maakt nieuwe kleding met garens die voor een groot deel bestaan uit vezels van uitgerafelde afgedankte kledingstukken. Het resultaat is duurzame, maar vooral aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige kleding.

 

Opbrengst naar verbetering visstand

Leden betalen 99 euro voor de jubileum visserstrui, niet-leden 129 euro. In beide gevallen gaat de opbrengst rechtstreeks naar de realisatie van de Vismigratierivier. Een wereldwijd unieke vispassage, waarin overheden, natuurorganisaties en vissers samen werken aan een betere visstand. Nu is het nog zo dat elk jaar miljoenen trekvissen hun neus stoten tegen de Afsluitdijk. Wanneer de Vismigratierivier er komt, kunnen deze vissen 24 uur per uur op eigen tempo heen en weer trekken tussen zoet en zout. Anno 2014 is de visstand nog slechts 10% van wat die 50 jaar geleden was in de Waddenzee. De Vismigratierivier is een van de manieren om dat de komende vijftig jaar flink te verbeteren.

 

Lees hier het artikel in het septembernummer van het WADDENmagazine