Groot zeegras terug in de Waddenzee

In september gaan vrijwilligers groot zeegras zaaien in de Nederlandse Waddenzee. Het uitzaaien is onderdeel van een groot herstelproject van de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Waddenkraamkamer

‘Waar je nu kale wadplaten ziet, lagen ooit uitgestrekte zeegrasvelden in de Waddenzee, legt Waddenboswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten uit. Door een schimmelziekte, slechte kwaliteit van het waddenzeewater en een levendige zeegrashandel in de negentiende eeuw verdween het groot zeegras uit de Nederlandse Waddenzee. ‘Het was een ramp voor de natuur van de Waddenzee. Zeegrasvelden zijn de kraamkamer voor jonge vis- en schelpdiersoorten en bieden schuilplaats aan zeepaardjes, haring of kleine platvis als schol en tong.’

 

Duurzaam herstel

In 2011 begonnen Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging een innovatief herstelproject, omdat natuurlijk herstel uit bleef. Het leidde tot een werkwijze die duurzaam herstel mogelijk lijkt te maken. Op Schiermonnikoog was duidelijk verschil te zien. ‘Waar in 2008 groot zeegras nog op twee handen te tellen was, groeiden in 2012 na uitvoering van het project, honderden nieuwe zeegraspolletjes’ vertelt Cynthia enthousiast.

Zaden oogsten bij het Duitse waddeneiland Sylt

Deze resultaten gaven Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en de Radboud Universiteit Nijmegen aanleiding het project te vervolgen. Deze zomer voeren we gezamenlijk het project ‘Herstel zeegrasvelden in de Waddenzee’ uit. Eind augustus en begin september reist boswachter Cynthia Borras met collega’s en vrijwilligers van Natuurmonumenten en de Waddenvereniging naar het Duitse wad. Ze oogsten bij Sylt zaden van groot zeegras en brengen het naar Nederland. De zaailocaties zijn bij Uithuizen, Schiermonnikoog, Texel en het Balgzand vlakbij Den Helder.

 

Voorjaar 2015 eerste resultaten

Zaaien gaat op een bijzondere manier. Doorlaatbare zakken met zeegraszaad bevestigen vrijwilligers aan voor dit doel geplaatste palen. Rijpe zaden spoelen door de zakken en komen zo vanzelf op beschikte kiemplaatsen terecht. De eerste resultaten zijn in het voorjaar 2015 zichtbaar.  

Het project zeegrasherstel is mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Waddenprovincies.

 

WADWANDELING NAAR ZEEGRASHERSTELPROJECT

 • Datum: 7 september 2014, van 10.00 – 13.00 uur.
 • Locatie: Wadden bij Den Helder.
 • Wat? Wandelen en proeverij waddenproducten op de Waddendijk.
 • Kosten: leden Waddenvereniging € 19,- niet leden € 24,-
 • Meld je hier aan.

 

Lees voor het laatste nieuws ook het blog van Josje Fens, zeegrasmedewerkster bij de Waddenvereniging.