Oude verhalen van het Lauwersmeer

Op 30 november organiseren de Stichting Verdronken Geschiedenis en de Waddenvereniging een oude verhalenavond over het Lauwersmeer. De avond is de eerste in een serie en is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van het Lauwersmeergebied.

Ooit reikte de invloed van eb en vloed tot ver in Friesland en Groningen. Het had ook niet veel gescheeld of het Lauwersmeer was nog altijd zee. Rijkswaterstaat vond het aanleggen van een afsluitende dijk van 13 kilometer in eerste instantie te duur. Een actiecomité wist 135.000 handtekeningen vóór afsluiting op te halen, waarop de regering De Quay in 1960 toch tot de aanleg van de dijk besloot. Op 25 mei 1969 ontstond zo het Lauwersmeer.

Diverse verhalen op deze eerste oude verhalenavond gaan over de afsluiting van de Lauwerszee. Oane Witteveen was destijds projectleider van Rijkswaterstaat en vertelt over de werkzaamheden. Wist u, dat de haven van Lauwersoog oorspronkelijk de haven van het werkeiland was, dat voor de afsluiting van de Lauwerszee aangelegd werd? Arie Groen was er werkzaam en verhaalt erover. Voormalig agrariër Albert Jan van der Bleek uit Vierhuizen blikt terug op de tijd voor de afsluiting, toen de zee nog in open verbinding stond met het land. Trienke Woldringh staat stil bij de rijke geschiedenis van boerderij ‘Onrust’ bij Hornhuizen waar zij zelf woonachtig was. Daarnaast zullen er nog meer persoonlijke verhalen te beluisteren zijn.

De avond begint om 19.30 uur met muziek van de vijfkoppige band De Haip. Alle bandleden wonen op het Hoogeland. Veel van hun eigen nummers gaan over het waddengebied en het leven op de klei in het hoge Noorden. Om 22.00 sluiten we de avond af. Deelname is gratis, wel stellen wij aanmelding vooraf op prijs. Ga daarvoor naar de website van de Waddenvereniging: www.waddenvereniging.nl/agenda

Verhalenavond Lauwersmeer
Plaats: Ontmoetingscentrum te Ulrum
Datum: 30 november 2017
Tijd: 19.30u – 22.00u
Toegang: gratis

Oproep: Voor volgende verhalenavonden over het Lauwersmeergebied zijn wij nog op zoek naar interessante, oude verhalen. Hebt u zelf een verhaal te vertellen of weet u iemand die dat heeft? Neem dan contact op met Albert Buursma, e-mail albertbuursma@hetnet.nl