Uitverkochte première Oorsprong is podium voor onthulling waddenpad
Vrijdag 28 augustus wordt het Pad naar het Wad geopend, een kunstzinnige verlenging van het bekende Pieterpad richting de Waddenzee. Deze onthulling gaat vooraf aan de uitverkochte première van de voorstelling Oorsprong in Pieterburen. Oorsprong is een initiatief van BUOG, bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen, en de Waddenvereniging, die voor beide projecten de aansluiting bij de bewoners van Pieterburen hebben gezocht. De Waddenvereniging heeft hierop aansluitend het Pad naar het Wad ontwikkeld.
Het Pieterpad is de langste en misschien wel meest bekende wandelroute van Nederland. De route loopt van Pieterburen naar Maastricht, waar het aansluit op Europese paden. Wandelaars die in Pieterburen beginnen zetten vaak meteen koers richting het zuiden, terwijl de twee kilometer noordwaarts naar de Waddenzee ook zeker de moeite waard zijn. De Waddenvereniging grijpt dan ook dit moment aan om samen met de bewoners van Pieterburen dit stukje wandelroute onder de aandacht te brengen.
Het Pad naar het Wad is vormgegeven onder leiding van kunstenaar Maria Madelon van Velthoven uit Kloosterburen, die samen met de bewoners de kunstwerken voor het pad heeft gemaakt. De dorpelingen spelen een rol in de locatievoorstelling Oorsprong en het pad wordt een herinnering hieraan. Voorafgaand aan de première van Oorsprong in Pieterburen op 28 augustus wordt het pad officieel geopend. Daarna volgt de voorstelling aan de andere kant van de dijk in het slik. Aansluitend volgt het verhaal van de dorpelingen. Dit draait in Pieterburen om een opa van de Noord-Groninger klei en zijn stadse, nuffige dochters. Daarnaast treedt een gelegenheidszangkoor op bestaande uit leden uit de hele provincie Groningen en daar buiten.
De Waddenvereniging viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Dit jubileum wordt door de vereniging aangegrepen om het contact met waddenbewoners te verstevigen en met draagvlak vanuit het gebied een nieuwe koers vorm te geven. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “De steeds hoger wordende waddendijken zijn jarenlang letterlijk een barrière geweest tussen de Waddenzee en het achterland. Nu bloeien steeds meer lokale initiatieven op, zoals deze voorstelling, waarbij bewoners weer aansluiting zoeken met het wad. Ik vind dat fantastisch en wil dat graag aanjagen.”
Na de voorstellingen in Pieterburen op 28 en 29 augustus trekt het gezelschap verder naar Holwerd (2 en 3 september) en Oosterland/Stroe (4 en 5 september). Iedere locatie heeft nieuwe verhalen van eigen bewoners centraal staan. Voorafgaand aan Pieterburen werden de voorstellingen al succesvol uitgevoerd op de Waddeneilanden Ameland, Texel en Terschelling.