Terpen en vogels

Word een echte waddenonderzoeker!

Waarom staan er in het waddengebied huizen op heuvels? We gaan op onderzoek uit en ontdekken dat het terpen zijn.

Een nat, maar vrij leven

In de tijd dat Asterix zijn dorpje verdedigde tegen de Romeinen, leefden er ook mensen op de kwelders in het noorden. Ook zij hebben zich niet laten onderwerpen. De Romeinse schrijver Plinius begreep dat niet, hij noemde ze een zielig volk. ‘Twee keer per dag stort de oceaan over het gebied, zodat je niet weet of het nu land of zee is. De mensen hebben er heuvels opgeworpen. Met de hutten die zij erop hebben gebouwd, zijn het bij vloed net zeelieden in schepen op het water en bij eb net schipbreukelingen.’

 

Genoeg te eten

Misschien was het leven hard op die heuvels (terpen), maar voedsel was er genoeg. Door te graven in de terpen, komen we veel over de bewoners te weten. Ze vingen vissen, schelpdieren, vogels en aten planten van de kwelder. Ook hielden ze koeien en schapen. Mensen en dieren woonden ’s winters samen in één huis. Dat was lekker warm. De mest van het vee werd zorgvuldig gedroogd en bewaard, je kon er mee bouwen of een vuurtje van stoken.

 

Walvis op de wal

Onderzoekers vinden in de terpen vaak walvisbotten. Waarschijnlijk hebben de terpbewoners niet op ze gejaagd. Maar net zoals nu spoelde er weleens eentje aan. En dan hadden ze een berg vlees, vet en olie… en natuurlijk die botten. Daar maakten ze gereedschappen van. Wat denk je, waren die terpbewoners inderdaad zo zielig?

Vogels op het menu

Regelmatig stond er kraanvogel, eend en gans op het menu van de vroege terpbewoners. Later werd een speciaal net uitgevonden waarmee je steltlopers kunt vangen. Zo werd in de middeleeuwen de snip een lekker hapje. De kraanvogel kwam vroeger ook op de kwelders in het waddengebied voor.

Foto: Marcel van Kammen

 

 

 

 

Opdracht: kun jij de fout vinden?

In de terpen bij de waddenkust vinden archeologen allerlei voorwerpen. Zo kunnen we ons een voorstelling maken hoe de mensen er vroeger leefden. We weten lang niet alles, maar één ding is zeker: de tekenaar heeft een hele domme fout gemaakt. Kun jij die vinden? Mail jouw oplossing naar ons toe en maak kans op een prijs.

Download poster terpen

 

 

Opdracht: vouw je eigen kraanvogel

In veel culturen brengt de kraanvogel geluk of is hij een symbool van lang leven. Het vouwen van duizend origami kraanvogels is een oude Japanse traditie. Je kunt ze voor iemand anders vouwen, of voor jezelf, als je ziek bent. Download hieronder de uitleg en vouw je eigen kraanvogel!

 

Download uitleg kraanvogel vouwen