Strandbroeders

Word een echte waddenonderzoeker!

Ga je graag naar het strand? Alleen bij mooi weer, of houd je wel van een tocht bij wild weer? De omstandigheden kunnen er extreem zijn: brandende zon, woeste wind, stuivend zand, extra hoog tij. Toch kiezen een paar vogels die onherbergzame plek om er te broeden.

Een strandkuil(tje) voor de familie

De strandplevier, de bontbekplevier en de dwergstern zijn strandbroeders. Ze zijn aangepast aan het harde leven op het strand en kunnen goed tegen temperatuurverschillen en stuivend zand. Op een rustig plekje draait het mannetje met zijn borst meerdere kuiltjes in het zand. Het vrouwtje kiest er eentje uit. Soms wordt het bekleed met schelpjes of strootjes. De eieren hebben een perfecte schutkleur.

Voedsel is makkelijk te vinden: de strand- en bontbekplevier pikken wormen, garnalen, strandvlooien en insecten. Dwergsterns eten kleine visjes, bijvoorbeeld zandspiering en haring. Rovers zoals meeuwen en kraaien zien ze op het kale strand van ver aankomen. Dwergsterns jagen hen fanatiek weg, daarom nestelen de plevieren graag in hun buurt. Een dag nadat de kuikens zijn uitgekomen, verlaten ze het nest al en gaan ze met hun ouders op zoek naar voedsel. Met hun gespikkelde donsveertjes zijn ze bijna niet te zien in het zand.

Kijk uit waar je (hond) loopt!

Weer en wind kunnen de strandbroeders trotseren, maar hun nesten kunnen ook zomaar wegspoelen, of bedekt raken onder het zand. Soms hebben rovende meeuwen en kraaien wel succes. Zo gaan er eieren of jongen verloren. Een grote bedreiging is de mens, met of zonder hond. Wie nietsvermoedend langs (of misschien wel over) het bijna onzichtbare nest loopt, doet de broedende vogel van schrik opvliegen. De eieren koelen af, wat van invloed is op de broedtijd. En telkens moeten opvliegen kost de vogels veel energie. Ook de kuikens kunnen makkelijk vertrapt worden. Op stranden waar strandbroeders broeden, worden nu vaak waarschuwingsborden geplaatst en soms beschermende kooitjes over het nest gezet.


Wiegend wiegje

De strandbroeders hebben genoeg aan een kuiltje in het zand als nest. De kokmeeuwen van de doolhofpuzzel voegen een paar takjes toe of een hele berg om hun nest tegen hoogwater te beschermen. Maar er zijn ook vogels die als ware bouwkunstenaars te werk gaan, zoals de buidelmees, die je in de rietlanden van het Lauwersmeer kunt aantreffen. Het pluis van de lisdodde is de ideale bekleding!

Opdracht: paaseieren beschilderen als vogeleieren

De eieren van vogels die op de grond broeden, hebben vaak een schutkleur met spikkeltjes. Ga je met Pasen eieren schilderen? Doe eens wat anders dan anders en geef ze een schutkleur in plaats van knalkleurtjes.

Download paaseieren beschilderen

Opdracht: Doolhofpuzzel 'Verdwaald'

Kokmeeuwen broeden in kolonies met veel vogels. Zo zijn ze veiliger voor roofvogels en andere roofdieren. De kuikens gaan al gauw het nest uit en zelf op zoek naar eten, terwijl de ouders oppassen. Een ondernemend kuikentje is al op stap gegaan terwijl zijn moeder nog een ei uitbroedt. ‘Volg het zandpad’ had ze gezegd. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Kun jij hem helpen de weg te vinden naar zijn nest in het midden van het doolhof?

Download de doolhofpuzzel