Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Ontdekken Voor de jeugd JUTTEN Kwallen
In de Waddenzee leven verschillende soorten kwallen, zoals de oorkwal, blauwe haarkwal, kompaskwal en zeepaddenstoel. Wist je dat ze vooral uit water bestaan en dat sommige kwallen gemeen kunnen steken? Speciaal voor jou: alles over kwallen.
Niet zo gek als je denkt aan die drilpuddingen op het strand. Een beest zonder gezicht dat ook nog eens kan steken. Maar onder water ziet hij er prachtig uit. Door de randen van zijn scherm samen te trekken, perst een kwal water naar buiten. Zo beweegt hij zich zachtjes voort, geholpen door de stroming. Kwallen hebben geen skelet en bestaan vooral uit water. Zodra ze aanspoelen, zakken ze in elkaar. Zien kunnen ze niet, maar ze hebben wel een soort mond midden onder hun hoed. Die is tegelijk ook hun poepgat.
Kwallen zijn neteldieren: aan hun tentakels zitten netelcellen die een giftig pijltje afschieten wanneer je ze aanraakt. Zo vergiftigen ze hun prooi. Ook als de kwal al op het strand ligt of de tentakels niet meer aan hem vastzitten, kunnen ze nog een tijdje steken. Sommige soorten behoren tot de allergiftigste dieren ter wereld. Gelukkig komen die niet voor aan onze kust. Van enkele soorten zijn de pijltjes te zwak om door onze huid te dringen, van andere houd je een dag een (vervelend) jeukende plek. Lees hier wat je moet doen bij een kwallenbeet.
Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt, vooral in de diepste delen van de zee. Op 4.000 meter diepte filmden onderzoekers een lichtgevende kwal. Dit voorjaar werd voor ’t eerst de diepste zeebodem (op 7.000 meter) op aarde bereikt met een duikbootje. Dat leverde beelden op van een onbekend dier dat sterk op een kwal lijkt. De duikboot kwam ook een plastic tasje tegen…
Hoe ziet een kompaskwal eruit? Hoe groot is een zeedruif? Hoe begint het leven van een kwal? Je leest het allemaal in het kwallenraadsel. Ben je benieuwd of je het raadsel goed hebt opgelost? Mail ons jouw oplossing en je maakt kans op een leuke prijs.
Ben jij wel eens geschrokken van een plastic tasje in zee omdat je dacht dat het een kwal was? De echte kwal was hier natuurlijk de persoon die het tasje in zee liet waaien. Je kunt ook zelf een kwal maken van een plastic tasje, met een touwtje, een fles en wat waterverf. Klik hier om te zien hoe je dat doet.