Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Ontdekken Voor de jeugd JUTTEN Ecosysteem
In een open weiland zul je niet gauw een eekhoorn tegenkomen. Op de plek waar je hem wel ziet, een bos of park met veel bomen, vind je geen kievit. Zo heeft ieder landschap zijn eigen soorten dieren en planten.
Wat een eekhoorn nodig heeft om te overleven, vindt hij in het bos. Hij is aangepast aan de omstandigheden daar. Zijn pluimstaart helpt hem richting te houden als hij van boom tot boom springt om naar eikeltjes te zoeken. De kievit is een weidevogel, hij zoekt wormen en insecten op en in de grond. Zijn nest is een kuiltje in de grond. Het is wel zichtbaar, maar hij kan het heel goed verdedigen tegen belagers.
Alle dieren en planten zijn afhankelijk van hun omgeving. Bijvoorbeeld het soort bodem waarop ze groeien en het klimaat waarin ze leven. Ook zijn ze afhankelijk van elkaar. Allereerst om te eten, maar ze maken nog op heel veel andere manieren gebruik van elkaar. Om te wonen: de eekhoorn maakt een nest van takjes in een boom en bekleedt het met mos en gras. Of voor bescherming: andere vogelsoorten broeden graag in de buurt van de kievit omdat hij rovers uit de buurt houdt.
Elkaar eten en elkaar helpen
Zo zijn er allerlei gemeenschappen van dieren en planten die samenleven, elkaar eten en gebruik maken van elkaars ‘diensten’. Ze zijn allemaal aangepast aan de omstandigheden van de plek waar ze leven en aan elkaar. Het bos van de eekhoorn vormt zo’n gemeenschap, de wei van de kievit een andere. Alles samen, de plek, de bodem, het klimaat, de planten die er groeien, de dieren die er leven, wordt een ecosysteem genoemd. Een bos, weilanden, duinen, de Waddenzee, ze vormen allemaal een eigen ecosysteem.
Vlinders leggen hun eitjes niet zomaar op iedere plant, maar alleen op bepaalde soorten, of soms alleen maar op één soort. Dat is hun waardplant. Die vormt het juiste voedsel voor de rupsen die uit de eitjes komen. Niet alle vlindersoorten hebben dezelfde waardplant, maar eentje is bijzonder populair…de rupsen van deze vlinders lusten alleen maar brandnetel.
Het gaat niet goed met de vlinders en andere insecten. Je kunt hen helpen door in je tuin of op je balkon bloemen te planten die vlinders en bijen aantrekken. Een bosje brandnetels is natuurlijk ideaal voor de vlinders op het plaatje om hun eitjes op te leggen.
Wil je de plant niet in je tuin laten woekeren, trek een paar handschoenen aan en zet hem in een pot. Vlinders zijn dol op bloeiende kruiden zoals rozemarijn, marjolein, tijm of munt omdat ze veel nectar bevatten. Die groeien ook goed in potten, zo heb je er zelf ook plezier van in de keuken.
Vlinders eten behalve nectar uit boemen ook nog ander voedsel, rottend fruit bijvoorbeeld, waarmee je ze kunt lokken. Vlinders overwinteren als vlinder, pop, rups of eitje. Daarvoor hebben ze beschutte plekjes nodig. Zorg daarom voor hoekjes in je tuin waar oude planten staan en dode bladeren liggen.
Als je een vlinder in huis vindt, kun je hem beter naar buiten zetten op een beschut plekje of in een schuurtje. Vlinders kunnen best wel tegen kou en in huis is het te warm. De vlinder blijft dan actief, wat teveel energie kost. Heb je geen tuin? Dan kun je nog een vlinder- of insectenhotel ophangen. De laatste tip is wel heel vanzelfsprekend, gebruik geen gif in je tuin!
Heb je nog vragen? Mail ze ons en dan proberen we ze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Op de plaat zie je een plek in de duinen niet ver van het strand. Het is er zanderig en droog, met veel wind en zon. Toch leven er allerlei dieren en planten. Maar er klopt iets niet… alle soorten zijn in het raadsel verwisseld. Help mee om de juiste soorten te vinden. Zoek in de tekst het NUMMER van de zin die bij een plant of dier hoort, vind uit welke NAAM er wél in hoort en schrijf die op de stippellijn ernaast. Het raadsel en de oplossing van het raadsel kun je hieronder vinden.
Oplossing van het raadsel: 1. Zandhagedis / 2. Zandloopkever / 3. Mierenleeuw / 4. Tapuit / 5. Duinparelmoervlinder / 6. Duinviooltje / 7. Zandblauwtje / 8. Muurpeper / 9. Buntgras / 10. Duinsabelsprinkhaan