De lucht in

Wie niet kan vliegen moet slim zijn

Wegvliegen wanneer je in gevaar bent, naar verre oorden vliegen waar het leven goed lijkt: een paar vleugels zijn reuze handig. De mens heeft enkele manieren gevonden om zonder vleugels toch door de lucht te reizen. En hij is niet de enige.

Zweefvliegen

Eigenlijk zijn het bewoners van warmere zeeën dan de Waddenzee, vliegende vissen. Maar er is er al eens een in de buurt van Terschelling waargenomen, wie weet, gaan we ze door klimaatverandering vaker tegenkomen. Wanneer een vliegende vis door een roofvis wordt achtervolgd, gaat hij heel hard zwemmen en schiet in volle vaart het water uit. Hij klapt zijn grote borstvinnen uit en zweeft zo tot een minuut lang over het water. Daarbij gebruikt hij de opwaartse luchtstromen van golfkammen, zoals een paraglider die van een heuvel. Maar boven water wachten andere jagers: vissende vogels.

In deze video zie je ze vliegen

 

Ballonvaren

Als spin kom je zelfs met acht pootjes lopend niet ver. Onhandig als je een ander voedselgebied of een partner zoekt. Maar daarvoor kunnen spinnen ‘ballonvaren’. Daarbij maken zij gebruik van opstijgende luchtstromen en de wind. Het diertje zoekt een hoog punt en wacht op het juiste moment. Dan wipt hij zijn achterlijf omhoog, werpt een draad de lucht in, of zelfs een driehoek van draden, en lanceert zich om kilometers ver te zweven aan zijn lichte zijden draad. Maar biologen hebben ook een andere manier waargenomen. Daarbij maakt de spin gebruik van het elektrostatisch veld van de aarde. De juiste hoeveelheid elektrische lading en daarmee het juiste moment van lancering bepaalt hij met behulp van haren aan zijn pootjes, die als sensoren dienen. Waarschijnlijk worden beide technieken tegelijk gebruikt.

Video over vliegende spinnen

Zweefzaad

Planten hebben allerlei manieren om te zorgen dat niet al hun zaadjes onder de moederplant terechtkomen. Er zou niet genoeg voedsel zijn voor alle plantjes wanneer ze ontkiemen en ze zouden elkaar verstikken. Vaak is het de wind die het zaad verspreidt. Het zaad is dan zo gevormd dat het langer in de lucht blijft.

In de zomer lijken er soms sneeuwvlokjes in de lucht te dansen. Het is het pluis van wilgen en populieren, dat het zaad meevoert op de wind. De haartjes van paardenbloemenzaad zijn zo slim geplaatst dat het optimaal profiteert van luchtstromen en heel ver kan zweven. En wanneer esdoornzaadjes vallen, beginnen ze vanzelf te draaien als een helikopterblad om langer in de lucht te blijven. Iepenzaad heeft vleugeltjes om te blijven zweven.

 

 

Lidewij Kemme

Leuke opdracht: Luchtige weetjes

In de lucht gebeurt van alles. We hebben een aantal luchtige weetjes voor je verzameld op een gave poster die je als geheugensteuntje op kunt hangen.

Download de poster

 

Leuke opdracht: Luchtvis maken

Maak zelf een luchtvis om in de wind te laten zweven. De handleiding kun je hier downloaden.

Download de handleiding

 

Word lid van de jeugdclub

Word lid van de jeugdclub van de Waddenvereniging en krijg het magazine WADDEN 4x per jaar in je brievenbus. Zo verveel je je nooit en leer je superveel over het waddengebied. Volg je ons al op Instagram? Ook daar delen we gave foto’s en slimme weetjes.

Dit artikel is verschenen in het magazine WADDEN van september 2023. De teksten en illustraties zijn gemaakt door Lidewij Kemme.