Kleuren

Word een echte waddenonderzoeker!

De meeste dieren hebben ogen, of in ieder geval lichtgevoelige orgaantjes. Maar hoe die werken en wat ze daarmee zien, verschilt enorm. Hun ogen zijn perfect aangepast aan hoe ze voedsel zoeken, jagen of zich verdedigen. Mensen gebruiken hulpmiddelen om beter in het donker of de verte te zien.

Infraroodkijker

Mensen zien in principe alle kleuren van de regenboog, maar dat kleurenspectrum is breder dan wij kunnen zien. Vóór rood komt infrarood licht. Er zijn dieren die met hun ‘infraroodblik’ ’s nachts de warmte kunnen zien die een prooi uitstraalt. Na violet komt ultraviolet licht, onzichtbaar voor ons, maar wel zichtbaar voor insecten en vogels. Bloemkelken stralen uv-licht uit, waardoor bijen zien waar ze moeten landen voor een portie nectar.

Bewegingsmelder

In vergelijking met insecten hebben mensen ‘langzame’ ogen. Zij kunnen veel snellere flikkeringen waarnemen dan wij. Hun ogen bestaan uit heel veel lensjes, of facetten. Ieder facet ziet een klein stukje van het geheel en samen vormen die stukjes het hele beeld, net zoals een foto op een beeldscherm uit pixels is samengesteld. Hoe meer facetten, hoe scherper ze zien. Toch zien ze niet zo scherp als wij, maar veranderingen in het beeld nemen ze veel sneller waar. Dat kun je goed gebruiken als je op een snel vliegende prooi jaagt, zoals libellen. Beeld vlinder: NSF

Verrekijker

Goeie ogen heten niet voor niets arendsogen. Roofvogels zien acht keer scherper dan wij. Hun ogen hebben een grote hoeveelheid cellen in het netvlies, een soort ingebouwde verrekijker, zodat ze hun prooi al van veraf zie.

Die staan er gekleurd op

Zulke bonte vogels als in de tropen kun je in Nederland niet zien…of?

Nou, kijk maar eens! Deze vogels kun je allemaal in het waddengebied tegenkomen.

De bijeneter is de zeldzaamste vogel hier op de pagina, maar is zeker een foto waard. Foto: Paul Cools.

 

De Europese flamingo is wat minder roze dan zijn Caribische broertje, maar nog steeds indrukwekkend. Foto: Henk Postma.

De gele kwikstaart hipt graag in open veld. Op de kwelder is hij zo te zien niet bang voor natte pootjes. Foto: Henk Postma.

Bij de fazant is alleen het mannetje kleurig uitgedost, het vrouwtje moet het doen met een bruin (schutkleur) jasje. Foto: Henk Postma.

 

 

Opdracht: Kleurplaat

De grote plaat van Wad4u is dit keer een kleurplaat van vogels op de kwelder met hun kuikens.

Download kleurplaat 

 

 

Opdracht: Experiment met verf uit de natuur

Vooral in het voorjaar is de natuur niet zuinig met haar verfdoos. Al die vrolijk gekleurde bloemen. Wist je dat je heel makkelijk zelf verf kunt maken van planten? Voordat verf in fabrieken gemaakt werd, maakten kunstenaars hun eigen verven. Al heel vroeg in de geschiedenis van de mensen ontdekten zij de kleuren van de natuur om mee te tekenen en te schilderen. Planten en vruchten, gekleurde aarde, van alles werd gebruikt. Ga zelf op ontdekkingstocht, in de natuur of je tuin, maar ook de groentewinkel of de keukenkastjes thuis, om je eigen verf te maken en er daarna mee te schilderen. Je kunt hier het recept en tips downloaden.

Downloaden recept en tips