Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Ontdekken Voor de jeugd Aanspoelsels
Met de zomer in aantocht lokt het strand. Wedden dat je er altijd wel een aanspoelsel oppikt, een gave schelp, een krabbenschild, het skelet van een zee-egel. Misschien heb je zelfs een verzameling. Maar een mooie zomerdag is niet meteen de beste tijd om bijzondere dingen te vinden.
De beste tijd om op zoek te gaan is na een storm. Wind die naar de kust waait (aanlandig), duwt het water van het zeeoppervlak het strand op. Wat aan het oppervlak drijft, komt dan op het strand terecht. Wanneer de wind van de kust af waait (aflandig), blaast hij het water weg en worden de diepere lagen omgewoeld, zodat je dingen van de zeebodem vindt. Wind die evenwijdig aan de kust blaast, levert niet veel op.
Twee uur vóór laagwater is een goede tijd om te beginnen. Wanneer je op Google het woord ‘getijdentabel’ intikt plus de naam van de badplaats, zie je precies wanneer het daar hoog- of laagwater is Bij eb vind je langs de laagwaterlijn mooie schelpen als tepelhoorn, wenteltrapje en scheermessen. Met een beetje geluk zit er een levend heremietkreeftje in. Bij vloed tref je op de hoogwaterlijn lichte dingen aan als eieren en schilden van zeedieren, en zware, grote schelpen.
Allerlei stevige dingen kunnen begroeid zijn met zeepokken. In het zeskantige torentje van kalk woont een kreeftje. Onder water opent het twee klepjes en steekt twaalf pootjes uit om plankton naar zich toe te waaieren. Schelpen waarin heremietkreeften woonden, zijn soms bedekt met een ruw laagje: zeerasp. Dit was de basis van honderden poliepjes die op de schelp leefden. De poliepjes zien er onder water eerder uit als een donsjasje. In ruil voor de taxidiensten van de kreeft door voedselrijk water beschermen zij hem met hun netelcellen.
Schelpen
Een schelp is het stevige omhulsel van een weekdier en kan allerlei vormen hebben. De schelp groeit mee met het diertje. Bij veel tweekleppige schelpen kun je de jaarringen tellen om te zien hoe oud ze zijn. Een noordkromp kan wel honderd jaar worden of meer. De oudste die ooit gevonden werd, was 507 jaar geworden. Slakkenhuizen groeien vanaf het puntje in de vorm van een spiraal. Telkens komt er een nieuw kamertje bij.
In de schelpen die je op het strand vindt, heeft ooit een (week)dier gewoond. Ze vormen een lekker hapje voor veel andere dieren. Die hebben zo hun eigen manier om een schelp open te krijgen en dat kun je vaak aan de schelp zien. Kun jij uitvogelen welke sporen deze vijf dieren hebben achtergelaten?
Download de zoekplaat (oplossing)
Een van de oudste spelletjes ter wereld speelden mensen in kuiltjes in de grond met steentjes, zaden of schelpen. Het heeft allerlei namen (awalé, mancala enzovoort) en de spelregels kunnen verschillen. Je kunt het als houten spel kopen, maar dat is niet nodig. Ga je naar het strand, dan is het altijd bij de hand. Klik hier voor de spelregels.