Wadden reisverhalen

24 uur fietsen tijdens Vuurtorenfietstocht

Wat een avontuur. Op 25 mei vertrokken we met ruim 50 mensen vanuit Ternaard naar de rechtbank in Den Haag. Allemaal om aandacht te vragen voor de klimaatzaak tegen Shell. Het slaaptekort en de vermoeide bovenbenen zijn in één klap vergeten na de prachtige uitspraak van de rechter. Want deze geweldige historische overwinning, daar was het natuurlijk allemaal om te doen. Daar konden we bij de start van de fietstocht alleen nog maar over dromen. Dit is hoe het dinsdag 25 mei allemaal begon.

 

Zwaarste kilometers in eerste etappe

Licht gespannen komen we 25 mei aan in Ternaard. Vanaf dit punt, gaat de fietstocht van zo’n 210 kilometer richting den Haag van start. Samen met De Luchtfietsers, de initiatiefnemers van de ludieke actie, stappen we vol goede moed om 15:00 uur op de fiets. Vanaf het punt van de voorgenomen gasboring in Ternaard, langs de Waddenzeedijk, op naar de eerste stop in Harlingen. Vaak zijn de laatste paar kilometers van fietstochten het zwaarst, maar voor deze tocht geldt dat vooral de eerste 60 kilometer heel zwaar zijn. Er moet flink worden geknokt tegen de elementen. Door een fikse tegenwind en een behoorlijke regenbui komen we langzaam maar gestaag vooruit. De aankomst in Harlingen om 19:00 uur waar een heerlijke warme maaltijd klaar staat op het Waddenhuis, zijn dan ook al meteen het eerste cadeautje.

 

Een klein stukje in de bus

Lang bijkomen kunnen we helaas niet. Stipt om 19:30 uur zit een groot deel van de groep al weer op de fiets. De route gaat over de Afsluitdijk en aangezien daar werkzaamheden zijn, moet er een bus worden gehaald bij Kornwerderzand. Het warme voedsel geeft wat extra kracht en door iets te versnellen wordt de bus precies gehaald. Tijdens de eerste kilometers in Noord-Holland, begint het langzaamaan donkerder te worden. Met het vallen van de avond, begint ook de vermoeidheid stiekem toe te slaan. Maar alle medefietsers zijn fanatieke enthousiaste mensen, waardoor elk praatje mij extra energie geeft en de vermoeidheid doet vergeten. Gedurende de nacht fietsen we door prachtige duingebieden en bosranden van Callantsoog naar Beverwijk. In het donker is het af en toe goed opletten. Gelukkig zijn vele fietsen uitgerust met gezellige verlichting en hebben we het geluk dat deze nacht de ‘supermoon’ veel licht geeft. Wanneer rond een uurtje of vier het langzaam weer licht begint te worden, is iedereen ongeschonden de donkere fietsuren doorgekomen.

 

Op de automatische piloot

Om 06:00 uur arriveren we met de hele groep in Beverwijk. Zo’n 155 kilometers zitten er nu op, nog ongeveer 66 kilometer te gaan. Maar eerst is het tijd voor een goed ontbijt en koffie, heel veel koffie. Warme havermout met fruit heeft nog nooit zo lekker gesmaakt als deze ochtend. Van Beverwijk fietsen we verder via IJmuiden, Noordwijk naar Scheveningen. Inmiddels gaat fietsen op de automatische piloot en vraag ik me soms af of ik niet stiekem zo nu en dan 10 minuten fietsend heb geslapen. Wakker blijven lukt, maar wordt steeds een beetje lastiger. En ondanks een aantal lekke banden, vermoeide benen bij velen, hier en daar spierpijn en zadelpijn, lukt het iedereen om in Scheveningen aan te komen.

 

De laatste, beslissende etappe

Nog één allerlaatste pit stop, alle magen worden nogmaals goed gevuld. Dan mogen we de allerlaatste kilometers fietsen, op naar de rechtbank!

Bij aankomst worden we enthousiast onthaald door Milieudefensie en heel veel pers. De sfeer zit er goed in, maar echt feest is het nog niet. Vol spanning wordt er via een livestream gekeken naar wat er binnen in de rechtbank gebeurt. En dan, wanneer de rechter haar oordeel velt, is het echt feest en volgt de ontlading. Na de vele kilometers, is dit een geweldig cadeau. Voor deze luchtfietsers werd de fantasie werkelijkheid!

Eeke Haanstra
(Junior Mariene Bioloog @Waddenvereniging)