Wadden reisverhalen

Meteoroloog Helga van Leur 

Welke Nederlander is nog nooit naar de Wadden geweest? Een rondvraag zal niet vaak ‘Ik niet’ opleveren. Ook deze bekende Nederlander komt er geregeld en doet een lofzang op de ruimte, de beleving van water, wind, zon en magie.

‘Het meeste weer komt uit het westen en dat komt ook over de Wadden heen. Of je aan de Noordzeekant of aan de wadkant bent op de eilanden: dat is een wereld van verschil. De wadkant is rustiger met zichtbaarder eb en vloed, aan de Noordzeekant gaat het er veel ruiger aan toe, het geluid is anders en het ruikt nóg meer naar zee en zout, de wind kan erop los beuken… prachtig die verschillen.

 

Ik vind het heerlijk om dat elke keer weer zo intens te ervaren als ik op Terschelling kom. Mijn favoriete plek is waar je bij paal 8 het strand op komt, bij mooi weer, de lucht zo blauw en de zee met hoge golven… even alleen in die ‘rust’, dan voel ik me een heel gelukkig mens.

 

Ruimte is voor mij: ver weg kunnen kijken, de weerspiegeling op het water zien, dat geeft niet alleen letterlijk ruimte, ook figuurlijk. En toch… af en toe wil ik ook weer terug naar de omkadering van het bos of de mensen. Het contrast doet je het verschil juist meer waarderen.

 

Nee, het weer is er niet veel anders dan op het vasteland, dat hopen de meeste mensen wel, maar het is er hooguit een paar graden koeler in de zomer. Behalve in een duinpan, daar kan het ’s zomers snakkend heet worden. De eilanders zouden het liefst zien dat wij op het weerbericht geen wolkjes boven de eilanden plaatsen, bang dat er daardoor minder toeristen zouden komen. Maar de weersymbolen worden zo eerlijk mogelijk verdeeld over de kaart en het is maar een indicatie. Laten we eerlijk zijn: je kunt sowieso niet het weer voor de hele dag samenvatten in één symbool. Het meeste weer komt uit het westen en dat komt dus over de Wadden heen. Het splitst zich niet eromheen. Bovendien, dát is nu juist de beleving op de eilanden: dichter bij de elementen en daardoor helemaal in het hier en nu.

 

Met een filmploeg hebben we de start van de driejarige CleanUpXL actie van de Waddenvereniging vastgelegd om afval van het strand en vanaf de zeebodem te halen. Indrukwekkend om de verhalen van vrijwilligers, vissers, duikers en schippers te horen. Hun passie en hun visie over de noodzaak hoe dit werelderfgoed gebied intact te houden. Of je er nu woont of het bezoekt, iedereen is feitelijk ‘te gast’ in dit prachtige natuurgebied. En dat moeten we vooral zo houden.’

 

Van CleanUpXL wordt een documentaire gemaakt, waarin Helga van Leur in gesprek gaat met partners in het project en andere betrokkenen. Tot de verschijningsdatum – waarschijnlijk in 2024 – kun je het verloop van het project volgen op www.cleanupxl.nl

 

Uit het WADDEN magazine

Dit artikel is verschenen in het WADDEN magazine van maart 2022. Tekst Gemma Boormans, foto’s uit collecties van geïnterviewde. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.