Wadden reisverhalen

Zangeres Ellen ten Damme

Welke Nederlander is nog nooit naar de Wadden geweest? Een rondvraag zal niet vaak ‘Ik niet’ opleveren. Ook deze bekende Nederlander komt er geregeld en doet een lofzang op de ruimte, de beleving van water, wind, zon en magie.

‘Op Schiermonnikoog heb ik leren fietsen op de schelpenpaadjes. Álle eilanden zijn mij lief. Zo gauw ik op de boot zit, heb ik een vakantiegevoel. Ik ben opgegroeid om en nabij Groningen en vakanties in mijn jeugd gingen altijd recht naar boven: naar Schiermonnikoog. Daar heb ik in de strandkar gezeten en leren fietsen op schelpenpaadjes.

 

We logeerden altijd in dezelfde huisjes: Ellert of Brammert. Later kwam ik veel op Ameland in een huisje van vrienden. En natuurlijk was ik er voor optredens, samen met de band. De fantastische stranden, de geuren, de kleuren, het helmgras, de pittoreske huisjes, de waddensfeer is zo specifiek.

 

Het maakt niet uit in welk jaargetijde je er bent, want wat voor weer het ook is – het hoeft er zelfs vooral niet zonnig te zijn – het is er prachtig. Ik ga er het liefst in mijn eentje heen, om mij af te zonderen. Neem apparatuur en instrumenten mee en ga er muziek schrijven en opnames maken. Daar is ruimte.’

 

Uit het WADDEN magazine

Dit artikel is verschenen in het WADDEN magazine van maart 2022. Tekst Gemma Boormans, foto’s uit collecties van geïnterviewde. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.