Maak je eigen waddeneiland!

Word een echte waddenonderzoeker!

In de Nederlandse Waddenzee liggen vijf bewoonde eilanden. Ook zijn er drie onbewoonde eilanden. Zandplaten zijn ook een soort mini-eilandjes in de Waddenzee, alleen komen ze bij vloed onder water te staan. Onhandig voor mensen, maar een fijne rustplek voor zeehonden en vogels. Op deze pagina lees je hoe je je eigen Waddeneiland kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • zand
  • stokjes, steentjes, gras, schelpjes en andere materialen uit de natuur
  • speelgoedpoppetjes, -huisjes en -autootjes
  • zandbak, emmer of (plastic) bak

 

Aan de slag

Weet jij hoe eilanden gemaakt worden? De vloedstroom brengt zand mee uit de Noordzee. Als het eb wordt, blijft veel van dat zand in de Waddenzee achter. Op die manier ontstaan zandbanken. De zandbanken worden groter en groter. Bij elke vloed komt er meer zand bij. Ondertussen doet de wind ook zijn werk. Die blaast korrels naar de zandbank. Daar ontstaan kleine duintjes. En als er dan ook nog kleine plantjes op gaan groeien, begint het echt een eilandje te worden.

Voor jouw eiland hebben we zand en materialen uit de natuur nodig. Als je een zandbak hebt kun je het eiland daar in maken. Een grote emmer of (plastic) bak werkt ook. Schep al het zand bij elkaar in de vorm van een eiland. Druk het zand aan zodat je eiland stevig wordt.Door kleine hoopjes zand op je eiland te leggen kun je duinen maken. Van takjes kun je vervolgens een bos maken. Maak van karton of een grote geverfde tak een vuurtoren. Met kleine steentjes maak je wegen. Door blaadjes, gras en bloemetjes te gebruiken krijgt jouw eiland begroeiing. Met speelgoedhuisjes kun je dorpjes maken, of maak van karton zelf huisjes die je op je eiland zet. Gebruik speelgoedpoppetjes om mee op je eiland te kunnen spelen. Laat nu voorzichtig water in de zandbak, emmer of (plastic) bak lopen zodat je eiland echt in zee ligt.

 

Veel plezier en laat je ons weten hoe mooi je eiland is geworden?