Tussen Slik & Zand 2023

Op zaterdag 21 oktober 2023 is op Ameland de 12e editie van het wandelevenement Tussen Slik & Zand. Je kunt je inschrijven voor 11, 18 of 25 kilometer wandelen in het gebied tussen Nes en Ballum. De Waddenvereniging werkt al jaren samen met het wandelevenement om Waddenzee Werelderfgoed onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek.

Lezersaanbieding magazine WADDEN

Speciaal voor lezers van het magazine WADDEN zijn er 75 tickets met 20% korting beschikbaar. Bestel snel jouw tickets met de kortingscode die je kunt vinden in het magazine WADDEN. Deelname inclusief bootticket, routeboekje en verzorging onderweg is € 33,50 per persoon.

Inschrijven

Wat je lief is, wil je beschermen

Daarom vinden we het belangrijk dat je het waddengebied kunt beleven. Door jouw deelname aan het wandelevenement Tussen Slik & Zand kun jij ervaren hoe bijzonder de Waddennatuur is die om onze bescherming vraagt.

Wil je meer doen? Draag bij aan de bescherming, het behoud en herstel van het waddengebied op een manier die bij jou past. Zo kan de Waddenvereniging onafhankelijk van overheidssubsidies doen wat goed is voor de Wadden.

Als deelnemer aan Tussen Slik en Zand kun je genieten van alles wat het waddengebied zo bijzonder maakt: je kunt zien hoe de natuur steeds verandert onder invloed van wind, water en getij, je ziet planten en dieren die zich staande weten te houden in extreme omstandigheden en je kunt genieten van een open landschap met rust, weidsheid en duisternis wat je bijna nergens anders in Nederland nog vindt. Niet voor niks wordt de Waddenzee gezien als ‘onvervangbaar en uniek voor de wereld’ en draagt het de titel Unesco Werelderfgoed Waddenzee.

Anja Brouwer

Ameland en de Waddenvereniging

Het eiland Ameland is sterk verbonden aan de oprichting van de Waddenvereniging op 17 oktober 1965. De overheid had in die tijd vergaande plannen om twee dammen naar Ameland aan te leggen. Ingepolderd kon het van nut zijn voor landbouw, militaire oefeningen of bloembollenteelt. De 16-jarige scholier Kees Wevers uit Kortenhoef hoorde over de plannen en zag zijn droom om ooit te kunnen wadlopen in duigen vallen. Hij stuurde daarop brieven naar kranten waarin hij iedereen opriep om ‘te strijden voor het behoud van het Waddengebied zoals dat nu is!’ Zijn protest had succes. De dam kwam er niet. De Waddenvereniging zet zich nog steeds in voor het behoud en de bescherming van de Waddenzee.

Plannen om Ameland door een dijk of dam te verbinden met de vast wal zijn van alle tijden. Ook al ver voor de jaren ’60 waren er plannen om Ameland te verbinden met de vaste wal. In 1872 werd er zelfs daadwerkelijk een slibdam aangelegd tussen Buren en Holwerd. Deze bleek alleen niet bestand te zijn tegen de natuurkrachten in de Waddenzee. Na 9 jaar werd de dijk tijdens een storm weggeslagen. Resten van de dijk kun je nog zien vanaf de waddendijk op Ameland. Twee kilometer ten zuidoosten van het dorp Buren staat er ook een informatiebord waarop de dijk wordt vermeld.

Lezersaanbieding magazine WADDEN

Speciaal voor lezers van het magazine WADDEN zijn er 75 tickets met 20% korting beschikbaar. Bestel snel jouw tickets met de kortingscode die je kunt vinden in het magazine WADDEN. Deelname inclusief bootticket, routeboekje en verzorging onderweg is € 33,50 per persoon.

Inschrijven