Ternaard naar Lauwersoog

Wadden foodroute 

Deze wandeling is onderdeel van het Nederlands Kustpad. Dit pad leidt langs de gehele Noordzee- en Waddenzeekust en is langer dan het bekende Pieterpad. De route van Ternaard naar Lauwersoog is 16 kilometer en daarmee vooral geschikt voor mensen die echt een flink stuk willen wandelen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van de route te wandelen, of een andere, kortere route te kiezen.

Lengte: 15,9 kilometer
Startpunt: Ternaard

Startpunt Ternaard

De wandeling start in Ternaard; een dorpje aan de Friese kust met een kleine 1300 inwoners. Op het eerste gezicht lijkt het een dorpje als vele anderen, maar er is hier iets aan de hand. Er wordt namelijk al jaren gesproken over Ternaard als boorlocatie voor gas onder de Waddenzee. Het plan van de NAM is om vanaf de kust bij Ternaard schuin onder de Waddenzee te gaan boren en zo gas naar boven te halen. Wij maken ons daar zorgen over, omdat gaswinning enorme risico’s met zich meebrengt voor de natuur van de Waddenzee. Ook de inwoners van Ternaard zijn er niet gerust op. Bekijk hieronder het verhaal van inwoonster Ellen Bakker.

 

Onderweg

Je komt op de route langs plaatsjes met tot de verbeelding sprekende namen als Paesens- Moddergat. Grote stukken gaan over de zeedijk, waardoor je direct zicht hebt op het wad. Ook passeer je het terpdorp Wierum, dat vanwege zijn ligging van oudsher een vissersdorp is geweest. In de 18e en 19e eeuw staken Friese vissersvrouwen hier pieren op het wad en hadden daarbij de broek aan.

Eindpunt Lauwersoog

De iconische R.J. Cleveringsluizen zie je van ver al liggen. ‘De broodroosters’, zoals de sluizen in de volksmond ook wel worden genoemd, bestaan uit 3 bouwwerken waarvan er 2 in Friesland staan en 1 in Groningen. De sluizen werden aangelegd toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten en het Lauwersmeer ontstond. Met de natuur werd op dat moment geen rekening gehouden. Met de kennis van nu weten we dat het herstellen van de verbinding tussen de zoute zee en het zoete achterland de weg blijkt richting een duurzame toekomst voor de regio Lauwerskust.

 

Crossbill Guide Wadden

Een wandel- of fietstocht langs het waddengebied is zeer de moeite waard. In de Crossbill Guide Wadden worden deze en andere fiets- en wandelroutes door het waddengebied beschreven.

 

Download hier de volledige route