Bedankt!

De Vismigratierivier wordt mede mogelijk gemaakt door een (extra) bijdrage van de Postcode Loterij. Dankzij de totstandkoming van de Vismigratierivier kunnen straks miljoenen trekvissen de Afsluitdijk passeren en verbeteren we op termijn de onderwaternatuur van de Waddenzee. Deelnemers bedankt!

 

Vismigratierivier Afsluitdijk

De Vismigratierivier wordt een kilometerslange slingerende rivier voor vissen, dwars door de Afsluitdijk. Met de aanleg wordt een belangrijke schakel in de trekvisroutes hersteld. Allerlei soorten trekvissen kunnen straks weer vrij heen en weer zwemmen tussen Waddenzee en IJsselmeer. De Vismigratierivier draagt zo bij aan een betere visstand.

 

Blije vissen

Trekvissen hebben zoet én zout water nodig om zich voort te planten en op te groeien. Door de komst van barrières als de Afsluitdijk gaat het al een hele tijd niet goed met deze vissoorten. Dankzij de Vismigratierivier kunnen straks zowel grote als kleine vissen, sterke en zwakke zwemmers heen en weer trekken tussen zoet en zout. Deze vissoorten worden blij van de Vismigratierivier. Niet alleen zullen vispopulaties zich zo hopelijk kunnen herstellen, óók dieren die vissen eten profiteren mee. Met een betere visstand is er uiteindelijk ook meer ruimte voor de beroeps- en sportvisserij.

 

Oplevering in 2024

In 2021 is de aanleg gestart van deze nieuwe natuurverbinding direct ten westen van de spuisluizen bij Kornwerderzand. In 2024 moet het werk zijn afgerond. Het is voor het eerst in de wereld dat een kunstmatige getijdenrivier op de grens van zoet en zout water wordt aangelegd. De Vismigratierivier is daarmee een wereldwijd unieke innovatie die een veilige oplossing biedt voor een groeiend ecologisch vraagstuk.

 

Vistrek beleven

Bij Kornwerderzand, op de grens van zoet en zout, wordt de Vismigratierivier aangelegd. De Waddenvereniging en It Fryske Gea bieden gezamenlijk diverse activiteiten aan rondom het Afsluitdijk Wadden Center. Bekijk hier alle activiteiten

Sterk door samenwerking

De Waddenvereniging is samen met It Fryske Gea, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, NetVISwerk en Sportvisserij Nederland initiatiefnemer van de Vismigratierivier. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kon dit belangrijke project voor het herstel van de trekvisroute tussen Waddenzee en IJsselmeer worden ontwikkeld. Door de financiering van de laatste kilometer zorgt de Nationale Postcode Loterij er bovendien voor dat de Vismigratierivier in optimale vorm aangelegd kan worden.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op deze website

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor een maandelijkse update via WADDEN nieuws of volg ons op Twitter.

 

Steun ons werk!

De zorgen die wij delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door bewust te reizen, korter douchen en/of minder vlees eten. Als ook het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren. Steun ons werk. Alvast bedankt.

 

Donatie   Lid worden