Kies voor de Wadden:
zet de natuur op 1!

Er moet heel veel gebeuren om de Waddenzee als natuurgebied te herstellen en blijvend te  beschermen. De natuurwaarden zijn er beroerd aan toe en Nederland bungelt op een gênante plek onderaan alle lijstjes als het om natuurbescherming gaat. Nederland moet in actie komen om het beter te doen. En het mooie is, dat kán ook gewoon. We weten namelijk allang wat nodig is voor gezonde, robuuste Wadden.

De Waddenvereniging presenteert: 

3 simpele stappen die een groot verschil maken voor de Wadden

 

1. Stop met schadelijke activiteiten

Denk aan gas- en zoutwinning, militaire oefeningen, lozing van vervuilende stoffen en gevaarlijke scheepvaart. Stop met alles wat schade toebrengt aan de natuur van de Waddenzee.

 

2. Laat de natuur met rust

Laat de natuur haar gang gaan, zonder dat daar menselijke activiteit bij komt kijken. Sluit 30% van de gebieden van de Waddenzee voor economisch mede-gebruik en durf niets te doen. Dit een positief effect op het herstel van het hele natuurgebied.

 

3. Geef ruimte aan de zee

Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten ontstaat een ongelooflijke rijkdom aan plant- en diersoorten. Herstel die verbindingen. En geef de Waddenzee meer ruimte om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

 

Meer weten?

>> De Waddenvereniging zet zich in voor de bescherming en het herstel van de Wadden. Met natuurherstelprojecten en door samen te werken met andere partijen die het beste voor hebben met de natuur, maar als het nodig is ook door naar de rechter te stappen, actie te voeren en door bij de politiek erop aan te dringen dat goede bescherming van de natuur niet langer kan wachten. Vorig jaar mochten wij aan de Tweede Kamer laten weten hoe de natuur volgens ons het beste beschermd kan worden. Als ondersteuning van ons verhaal schreven wij dit  Position Paper.

>> Lees meer over wat het waddengebied zo bijzonder maakt: dynamiek, het ritme van de zee en leven in het slik.