Invloed MSC Zoe op zeeleven getest

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rijkswaterstaat proberen zee-ecologen van Wageningen Marine Research (WUR) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) erachter te komen wat de ecologische schade is van de verloren lading bij de ramp met de MSC Zoe. In Den Helder werd daarvoor een mini-Waddenzee gebouwd.

Effecten op de kaart

Deze mini-Waddenzee bestaat uit grote bakken met water, zand en zeebeestjes. Vorige week werden daar, per bak in verschillende dosseringen, plastic korrels aan toegevoegd. De plastic korrels komen overeen met de plastic korreltjes die na de ramp zijn aangetroffen op de stranden van de Waddeneilanden. Het plastic blijft acht weken in de bakken. In de tussentijd worden er regelmatig metingen gedaan om te kijken hoe het systeem reageert. Dan worden de bakken leeggehaald en de beestjes onderzocht. De onderzoekers kijken bij welke concentratie van deeltjes dieren als plankton, wormen, garnalen en schelpdieren schade ondervinden. De uitkomsten worden gecombineerd met de modelberekeningen die het NIOZ maakte over de verspreiding van de korrels. Op die manier kan worden bepaald wat het effect is van de containerramp.

 

Focus op microplastic

Het onderzoek concentreert zich op de allerkleinste plasticbolletjes en de invloed daarvan op klein zeeleven in de Waddenzee. ‘Het is heel belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen van kleine deeltjes plastic in kleine organismen in de Waddenzee,’ vindt Ellen Kuipers, medewerker Rampenbestrijding en Scheepvaartveiligheid bij de Waddenvereniging. Kleine dieren staan aan de basis van de voedselketen. Het plastic dat zij in hun systeem krijgen, zal zich alleen maar ophogen in de dieren door wie zij gegeten worden. Bij de containerramp zijn er veel grote stukken plastic in zee beland. Onder invloed van zout en zonlicht zal dit uiteindelijk ook tot hele kleine deeltjes afgebroken worden. 

 

Luistertip

Omrop Fryslân besteedde in een reportage aandacht aan het onderzoek. Het verslag kun je hier terugluisteren. 

Foto: WUR

Blijf op de hoogte via WADDEN nieuws