In actie voor #wadminder

Twee weken lang was de Waddenvereniging met waddenliefhebbers op Terschelling om strandafval op te ruimen. In totaal is er ruim 4.500 kilo van het strand en uit de duinen gehaald. Het is de 29e keer dat het Milieujutten op Terschelling werd georganiseerd. Dit jaar liep ook een team van de Waddenvereniging mee. Zij verzamelden naast afval ook geld om zwerfvuil in de Wadden tegen te gaan. Dat deden we omdat plastic in de natuur ongelooflijk slecht en gevaarlijk is voor dieren en uiteindelijk ook de mens. Dankzij de sponsorbijdrages kan de Waddenvereniging blijvend impact maken in het tegengaan van zwerfvuil in het waddengebied.

 

Met de opbrengst gaan we voor:

  • Een veiliger scheepvaart waardoor rampen zoals met de MSC Zoe in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Niet alleen moet er een verbod komen op de scheepvaartroute vlak boven de eilanden, ook moeten er veel strengere regels komen voor containervervoer. Daarbij moet de reder MSC verantwoordelijkheid nemen voor de schade die ze veroorzaakt hebben.
  • Een afvalvrije Terschellinger kustlijn met een pilotproject waarbij we het netwerk van aanbieders op het eiland versterken, activiteiten op één platform toegankelijk maken voor iedereen die wil helpen opruimen. Na drie jaar willen we dit project met alle geleerde lessen waddenbreed uitrollen.

Hoewel de opruimactie afgelopen is, kun je nog steeds doneren voor afvalvrije Wadden! Elke bijdrage is welkom. Ga naar onze #wadminder actiepagina.  Een jaar na de containerramp gaan we in 2020 voor #wadminder. Je kunt zélf ook een actie starten. Hier vind je meer informatie daarover.

Plastic soep in 2020

Het Milieujutten op Terschelling is een initiatief van Stayokay Terschelling. Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en Gemeente Terschelling zijn partners. Daarnaast werken de Milieujutter, EHBO Terschelling en Arriva mee. Plastic soep is één van de grootste zorgen van de Waddenvereniging. In dit filmpje vertelt collega Jojanneke Drijver waarom zij zich zorgen maakt.