De 5 belangrijkste momenten voor de Wadden in 2019

Het jaar is nog maar 1 dag oud als er 342 containers overboord slaan van de MSC Zoë. Op dat moment weten we nog niet hoe ernstig de gevolgen zullen zijn. Nu bijna een jaar later kijken we terug op de containerramp en vier andere belangrijke momenten voor de Wadden in 2019.

1: Containerramp laat kwetsbaarheid Wadden zien

3.257.000 kilo. Zoveel gewicht aan spullen belandt in de nacht van 1 op 2 januari in zee. En dat getal is een schatting. De eerste dagen zijn het duizenden natuurliefhebbers die in actie komen om de stranden, duinen, kwelders en dijken weer afvalvrij te maken. Daarna komt de berging met geavanceerde schepen op gang. Nu, een jaar later, ligt er nog steeds zo’n 800.000 kilo aan rotzooi en 40 containers in zee. Eén ding is zeker: schoon wordt het niet meer. De natuur en het milieu zal nog jarenlang last hebben van deze ramp. Ondertussen zijn nog niet eens de kosten voor het opruimen vergoed, laat staan de kosten voor onderzoek van de schade en schade herstel. Concrete verbetermaatregelen zijn uitgesteld tot resultaten van onderzoeken binnen zijn. Gelukkig zorgde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid voor een lichtpuntje aan het einde van dit jaar: containerschepen krijgen een waarschuwing dat de zuidelijke vaarroute vlak bij de Waddeneilanden bij bepaalde weersomstandigheden onveilig is.

 

2: Shell voor de rechter gedaagd vanwege impact op klimaat

Dat het veranderende klimaat enorme negatieve gevolgen heeft voor het waddengebied weten we al een tijdje. In 2019 gaan we over tot actie! Als mede-eiser in de klimaatzaak van Milieudefensie dagen we Shell voor de rechter. We eisen dat Shell als een van de grootste vervuilers ter wereld er alles aan zal doen om in 2050 geen schadelijke stoffen meer uit te stoten.  Ondertussen zet de Waddenvereniging zich in voor maatregelen die het waddengebied klaarmaken voor klimaatverandering én zorgen we ervoor dat het onderwerp hoog op de agenda blijft staan, bijvoorbeeld met de debatavond die we organiseerden in De Balie.

 

3: Onderwaternatuur eindelijk net zo belangrijk als natuur boven water

De onderwaternatuur van de Waddenzee verdient net zo veel aandacht als de natuur boven water. Het afgelopen jaar is dat zeker gelukt! Zo ging in april het project Vissen voor Verbinding van start met de uitzet van 10.000 jonge zeeforellen. Ook konden we dit jaar een reeks extra metingen in de Eems verrichten die ons meer inzicht gaan geven in het onderwaterleven. Met de toekenning van het project Waddentools – Swimway Waddenzee hebben we voor elkaar gekregen dat we veel meer kennis over de onderwaternatuur gaan verzamelen zodat we betere maatregelen kunnen treffen om de natuur onder water van de Waddenzee te herstellen. Als klap op de vuurpijl – vergeef ons deze eindejaarsverwijzing – begon ook nog dit jaar de aanleg van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk.

 

4: Beheerautoriteit Wadden komt eraan

Hij werd al toegezegd in 2017, maar nu komt hij er dan eindelijk: één beheerder voor de Waddenzee. De Waddenvereniging pleit al jaren voor een einde aan de bestuurlijke spaghetti op het wad. Toch zijn we niet erg te spreken over de manier waarop het Rijk de nieuwe beheerautoriteit vorm gaat geven. De ene beheerder, blijken namelijk twee directeuren te zijn die bovendien te maken krijgen drie verschillende organen. De Waddenvereniging stuurde daarop samen met alle andere natuurorganisaties die actief zijn in het waddengebied een brief aan ministers Schouten en Van Nieuwenhuizen en premier Rutte waarin ze vragen om verbeteringen. De hoofddoelstelling voor het Werelderfgoed Waddenzee moet veel meer centraal staan: duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap. Wordt vervolgd.

 

5: De Wadden zijn 10 jaar Werelderfgoed

Het lekkerste voor het laatst, want wat hebben we een mooi feestje gevierd! Dit jaar is het waddengebied officieel 10 jaar UNESCO Werelderfgoed. Daarmee wordt het waddengebied wereldwijd erkend als uniek en onvervangbaar. Een gebied dat het waard is om goed te beschermen én van te genieten natuurlijk. In 2019 nemen we meer dan 7.000 mensen mee het waddengebied in. Het grootste deel daarvan gaat mee met de wadgidsen van onze vrijwilligersgroep WEX op Texel en Terschelling of bezoekt ons Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje in Den Helder. Populairder dan ooit waren onze exclusieve Werelderfgoedexcursies. Daarnaast bieden we weer allerlei droogvaltochten, vaartochten en zeilreizen aan en bieden we bezoekers voor het eerst zowel in de winter als zomer filmweekenden aan op Vlieland. Lees vooral ook even dit artikel: de eerste excursies in 2020 kun je namelijk nu alweer boeken. Het aantal presentaties en lezingen dat we geven over Werelderfgoed Waddenzee groeit. Dit jaar zijn dat er meer dan 500. Daar zijn dit jaar voor het eerst ook veel ondernemers bij, die zich laten opleiden tot Gastheer Waddenzee Werelderfgoed. Interesse? Geef dat hier aan.