Dode zeekoeten: verband containerramp?

Sterfte onder zeekoeten in de winter is vrij normaal. Er worden nu alleen wel heel veel dode en verzwakte zeekoeten gevonden op de Waddeneilanden en aan de Noordzee kust.  Schattingen lopen nu al op tot 20.000. Ook drieteenstrandlopers met dezelfde symptomen worden binnen gebracht. Wageningen Bioveterinary research doet onderzoek. Is er een verband met de containerramp?

Het aanspoelen van zeekoeten begon vorige maand. Sindsdien spoelden de vogels aan op de Waddeneilanden, maar dat gebied is uitgebreid naar de hele Nederlandse kust. Het aantal neemt wel af naarmate het verder verwijderd is van het waddengebied.‘Dat suggereert dat er een lokaal probleem meespeelt. Het zou best verontreiniging kunnen zijn’, denkt zeebioloog en vogeldeskundige Mardik Leopold van Wageningen Marine Research.

Vogelgriep

 

De vogels die bij de vogelopvang worden binnengebracht zijn ernstig verzwakt. Een aantal vogels zit ook onder de olie en het lijkt erop alsof ze ook rommel hebben binnengekregen. Het eerste wat het onderzoeksinstituut heeft onderzocht is of de vogels zijn gestorven aan de vogelgriep. Dit lijkt niet het geval te zijn. Een uitgebreider onderzoek start pas volgende week. Op de eigen website meldt de Wageningen Marine Research dat het onderzoek een week tot enkele maanden kan duren, afhankelijk van vervolgonderzoek.

 

Containerramp

Het gebied waar de meeste zeekoeten aanspoelen – Ameland en Terschelling – is ook de plek waar de meeste containers op de zeebodem terecht zijn gekomen. Het ligt dan ook voor de hand om een verband te leggen met de containerramp met de MSC Zoë. Toch houdt zeebioloog en vogeldeskundige Mardik Leopold voorlopig een slag om de arm: ‘Vergiftiging door de containerramp of simpelweg verhongering: de veroorzaker kan van alles zijn.’

Zeekoeten melden

Wie een dode of verzwakte vogel vindt, kan contact opnemen met Wageningen Marine Research via telefoonnummer 0317 480 900 of kijk voor meer contactgegevens op hun website. Veel vogels worden ook naar lokale opvangcentra gebracht, zoals Ecomare op Texel. Die waarschuwt mensen om de vogels eerst met een lap of kledingstuk te bedekken en dan pas op te pakken. ‘Ook al is een zeekoet verzwakt, hij kan nog steeds hard pikken. Houd vooral afstand met je ogen,’ aldus hoofd dierverzorging Mariëtte Smit van Ecomare in de krant.

 

Geen direct gevaar populatie

 

Zeekoeten zijn algemeen voorkomende zeevogels. In de winter spoelen wel vaker na flinke wind verzwakte jonge vogels aan. Zeekoeten zijn bijna hun hele leven op zee. Broeden doen ze op rotsige kusten. Als je een zeekoet op het strand ziet, dan is er dus wel iets aan de hand. Dat er veel zeekoeten aanspoelen levert niet direct een gevaar op voor de populatie. Naar schatting leven er zo’n twee miljoen op de Noordzee.