De kleine zeenaald

Help mee en bescherm de vele gezichten van het wad!

De kleine zeenaald in het kort

  • Familie van het zeepaardje
  • Blijft zijn hele leven in de Waddenzee
  • Verstopt zich tussen stenen, schelpen en zeewier
  • Kan zich prima camoufleren
  • Het mannetje “broedt” de eitjes uit in een broedbuidel

Doneer en bescherm de Wadden voor de kleine zeenaald

 

Wat doen we voor de kleine zeenaald?

Project Waddentools Swimway Waddenzee onderzoekt wat de bottlenecks zijn voor vis in de Waddenzee en hoe daar door middel van beheer iets aan gedaan kan worden. Dit doen we door te onderzoeken hoe vissen gebruikmaken van de Waddenzee en soms door te experimenteren met maatregelen en beheer.

Lees verder

Op de kleine zeenaald wordt niet gevist. Toch belandt hij als bijvangst in de netten van vissers die op garnalen vissen. Vissen in een uniek en beschermd natuurgebied als de Waddenzee kan alleen als de visserij goed is afgestemd op de natuurlijke draagkracht van het ecosysteem.

Lees verder

Voor de kleine zeenaald zijn estuaria van belang. De monding van de Eems is zo'n gebied. Het is de enige plaats in Nederland waar zoet water nog vrij de Waddenzee in stroomt, maar de natuur is er slecht aan toe. De Waddenvereniging zet zich al jaren in om die situatie te verbeteren.

Lees verder

Als er één vis in de Waddenzee bijzonder genoemd mag worden, is het wel de kleine zeenaald. Met zijn aparte snuit lijkt hij een beetje op het zeepaardje, waar hij familie van is. Net als bij zeepaardjes raakt bij de zeenaald de vader ‘zwanger’. Hij beschermt de eitjes in zijn broedbuidel en laat zijn kinderen pas de boze buitenwereld in als ze zijn uitgegroeid tot mini-zeenaaldjes.

De kleine zeenaald verblijft zijn hele leven in de Waddenzee en leeft verstopt daar tussen het zeewier, tussen stenen in poeltjes, of op zandbodems. Ze kunnen hun kleur aanpassen aan hun omgeving, waardoor ze beter gecamoufleerd zijn en minder opvallen voor roofdieren.

Wanneer het mannetje ‘zwanger’ is, draagt hij drie weken lang 50 tot 100 nakomelingen met zich mee. Vrouwtjes leggen namelijk hun eieren in een broedbuidel op de buik van het mannetje. Daar worden de eieren bevrucht en ontwikkelen ze zich tot jonge zeenaalden en zwemmen dan uit de buidel. Een geëmancipeerde, zorgzame vader dus. Monogaam is de zeenaald niet. Het mannetje heeft stiekem eitjes van verschillende vrouwtjes in zijn buidel en het vrouwtje legt op haar beurt eitjes bij diverse mannetjes.