De bruinvis

Help mee en bescherm de vele gezichten van het wad!

De bruinvis in het kort

  • Het is de walvis van de Wadden
  • Ze zijn nauw verwant aan de dolfijnen
  • Zeker weten de toppredator van de Waddenzee
  • Gebruikt echolocatie om zijn weg te vinden en voedsel te zoeken
  • Eet elke dag 10% van zijn eigen gewicht aan vis

 

Help mee en doneer voor de bruinvis

Wat doen we voor de bruinvis?

Voor elk dier is het van belang dat de biodiversiteit hoog is en dat het hele waddensysteem robuust is. Dat is voor de bruinvis als toppredator ook zo. Veel van ons werk richt zich op het vergroten van de biodiversiteit.

Lees verder

De bruinvis is gevoelig voor geluid. Het vermoeden bestaat dat menselijke activiteiten die veel geluid geven, zoals militaire oefeningen, overlast veroorzaken voor de bruinvis. Ook daarom zetten wij ons in voor het verminderen van de impact van militaire oefeningen op de natuur van de Wadden.

Lees verder

De waterkwaliteit van de Waddenzee is niet goed. Vervuilingen uit het verleden zorgen nu nog steeds voor problemen. Daarnaast komen er ook weer nieuwe (potentieel) schadelijke stoffen via het water en de lucht in de Waddenzee terecht. Het is erg belangrijk dat we de vervuiling verminderen.

Lees verder

Wist je dat je tijdens een boottochtje over de Waddenzee een kleine walvis kunt tegenkomen? Het gaat om de gewone bruinvis, die nauw verwant is aan de dolfijnen. De bruinvis is natuurlijk geen vis, maar een zoogdier. Bruin is ‘ie trouwens ook al niet, maar grijs. En hij ziet er misschien uit als een aaibaar knuffeldier, maar het is de toppredator van de Waddenzee.

Want net als dolfijnen zien bruinvissen er leuk en speels uit, maar de vissen in de Waddenzee denken daar ongetwijfeld anders over. Bruinvissen eten elke dag tien procent van hun eigen gewicht aan vis! Deze predator staat dan ook aan de top in de voedselketen van de Waddenzee. Het gaat om wel 70 verschillende prooi soorten, vooral vettere vissen zoals haring, sprot en zandspiering. De bruinvis weet zelf ook een aardig speklaag aan te leggen en werd vroeger dan ook wel zeevarken genoemd.

Hun prooi vinden ze door middel van echo, net als bij vleermuizen. De kletskous maakt onophoudelijk hoge klikkende geluiden en weet dankzij de echo die terugkomt waar de lekkere visjes zitten. Een nadeel: door deze manier van jagen zijn ze ook heel gevoelig voor menselijke geluidsoverlast onder water, bijvoorbeeld rond boorplatforms of windparken.

Dat de bruinvis een bijzondere bewoner van de Waddenzee is, blijkt wel uit het feit dat zijn vin een plekje heeft bemachtigd in het logo van Werelderfgoed Waddenzee. Dan ben je echt wel een icoonsoort voor de Wadden!