Bescherm de vele gezichten van het wad!

Doneer voor de dieren

Achter de rust en schoonheid van de Waddennatuur gaat een rijke dierenwereld schuil. Maar het kwetsbare ecosysteem in het waddengebied wordt ruw verstoord door bijvoorbeeld gasboring, zoutwinning, vervuiling, geluidsoverlast en de effecten van klimaatverandering. Dat is slecht nieuws voor de waddenbewoners. Ze kunnen geen eten meer vinden, kunnen zich moeilijker voortplanten of ze vertrekken. De biodiversiteit gaat achteruit. En dat heeft voor de hele wereld gevolgen.

Wij beschermen de vele gezichten van het wad. Help jij ons daarbij? Steun de Waddenvereniging met een donatie!

De bruinvis

Wist je dat je tijdens een boottochtje over de Waddenzee een kleine walvis kunt tegenkomen? Het gaat om de gewone bruinvis, die nauw verwant is aan de dolfijnen. De bruinvis is natuurlijk  geen vis, maar een zoogdier. Bruin is ‘ie trouwens ook al niet, maar grijs. En hij ziet er misschien uit als een aaibaar knuffeldier, maar het is de toppredator van de Waddenzee.

Help mee en doneer

De lepelaar

Tussen alle bruine en grijzige vogels op het wad is de lepelaar met zijn witte veren, zijn sierlijke pluim en natuurlijk zijn bijzondere snavel, een opvallende verschijning. Met die snavel kunnen ze precies voelen waar hun prooi zit. Zo weet hij heen en weer schuddend met zijn kop een maaltje van steurgarnalen en stekelbaarsjes te scoren. Ze staan bekend als honkvaste vogels: sommigen komen al 20 jaar op dezelfde plek broeden. Ook zoeken ze steeds dezelfde plek uit om voedsel te zoeken.

Help mee en doneer

De driedoornige stekelbaars

De driedoornige stekelbaars kun je vinden in de Waddenzee, maar ook gerust in een sloot op een Waddeneiland. Hij kan namelijk leven in zoet, zout en brak water. Sommige populaties blijven hun hele leven in zoet of zout, andere reizen voor de voortplanting speciaal van de zoute zee naar zoetere binnenwateren en ook weer terug. Tenminste, als ze niet onderweg worden opgepeuzeld door vogels als de lepelaar, want voor hen is de stekelbaars een geliefde snack.

Help mee en doneer

De strandkrab

Waar zouden we zijn zonder de strandkrab, de opruimer van het wad? Dode dieren zijn voor hem niet smerig, maar vormen een lekkernij. Het is wel een slordige eter: terwijl de krab zijn maaltijd met zijn scharen aan stukken scheurt, vliegen de etensresten in het rond. Andere dieren vangen de ronddwarrelende restjes maar al te graag uit het water. Samen een heel schoonmaakteam dus.

Help mee en doneer

De kleine zeenaald

Als er één vis in de Waddenzee bijzonder genoemd mag worden, is het wel de kleine zeenaald. Met zijn aparte snuit lijkt hij een beetje op het zeepaardje, waar hij familie van is. Net als bij zeepaardjes raakt bij de zeenaald de vader ‘zwanger’. Hij beschermt de eitjes in zijn broedbuidel en laat zijn kinderen pas de boze buitenwereld in als ze zijn uitgegroeid tot mini-zeenaaldjes.

Help mee en doneer

Biodiversiteit en de Wadden

Gezonde, florerende natuur wordt onder andere gekenmerkt door een hoge mate van biodiversiteit. Dit maakt de natuur robuust. De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. Ook in het waddengebied. Daarom is veel van ons werk gericht op het herstellen en vergroten van de biodiversiteit.

Het belang van het Waddensysteem voor de biodiversiteit op aarde is heel belangrijk. Er is een groot voedselaanbod en er zijn veel verschillende leefplekken en habitats aanwezig in de Waddenzee. Stel dat het waddengebied zou verdwijnen of verkleinen, dan heeft dat wereldwijd impact.

Lees verder

We doen onderzoek binnen project Swimway Waddenzee, leggen een Vismigratierivier aan dwars door de afsluitdijk, proberen de zoet-zout verbinding bij Lauwersmeer te herstellen en laten vissen weer migreren binnen project Vissen voor Verbinding.

Lees verder

Hoe zou het zijn om de Afsluitdijk te veranderen in een dijk waar vissen een betere toekomst krijgen? Door rif-structuren aan te leggen kunnen vissen, wieren en andere zeedieren schuilen, eten vinden en zich voortplanten. Dat zou verschil kunnen maken voor het ecosysteem van de hele Waddenzee.

Lees verder